Нарешті Чернігів перестане бути єдиним українським обласним центром, у котрому нема жодного пам’ятного знака жертвам Голодомору, хоча, за оцінками чернігівських істориків, в області від штучного голоду 1932—1933 років померли щонайменше 230 тисяч українців.

Пам’ятний знак планувався спершу навпроти входу в комплекс споруд Троїцького монастиря, але оскільки там з’явилася «Чайна», то біля такого закладу ставити пам’ятний знак жертвам Голодомору виявилося недоречним.

Щороку товариство «Просвіта», історики, громадські активісти публічно порушували питання про спорудження пам’ятного знака, адже навіть в окупованому Сімферополі він є...

І ось чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій розширеній нараді в міській раді дав доручення передбачити необхідні видатки, можливо, за рахунок перерозподілу коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади, для встановлення монумента пам’яті жертв голодоморів в Україні.

У Чернігові вшанування загиблих традиційно проводиться біля П’ятницької церкви. Проте, на думку міського голови, доречнішим було б розмістити відповідний монумент не там, оскільки церква у сквері Богдана Хмельницького, а на території біля Катерининської церкви і пам’ятного знака «Борцям за волю та незалежність України».

Рішення про фінансування пам’ятного знака має ухвалити сесія міської ради.

Вл. інф.