Богдан Тимофійчук: «Зерна в достатку».

Підходить до завершення сільськогосподарський сезон. Аграрії ще готують ріллю для майбутнього врожаю та доглядають озимину. А головне — починають підбивати підсумки року. На цю тему спілкуємося з Богданом Тимофійчуком, засновником фермерського господарства «Богдан і К», що в Коломийському районі.

«Погодні умови сприяли хорошому дозріванню урожаю та оптимальному збору вирощеного, — розповідає співрозмовник. — Ринкові ціни на початку жнивної кампанії і тепер доволі сприятливі. Насамперед — завдяки великому попиту на зерно пшениці. На Прикарпатті можна збути від 8200 до 8400 грн за тонну, в порту — 10400—10600. Так само дуже хороші ціни на ячмінь, хоч це здебільшого фуражна культура, але, як і пшениця, переважно експортного спрямування. Багато країн страждають від посухи. Тож ці культури сприяють підвищенню експортного потенціалу нашої країни. Такі чинники з ринками збуту додають упевненості вітчизняним товаровиробникам».

Стабільний урожай, у межах восьми тонн зерна з гектара, видала й кукурудза. Соняшник — понад 3 т/га, соя — 3,3 т/га. Тож своє професійне свято аграрії зустріли з наповненими зерном коморами та впевненістю в завтрашньому дні. Триває планова закупівля насіння, пально-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин та міндобрив.

«Єдине нарікання — на те, що стрімко злетіли ціни на аміачну групу міндобрив, позаяк їх виробництво є енергозатратним, — акцентує Богдан Тимофійчук. — Газова криза затягнула в неабиякий зашморг. Хочеться сподіватися, що настане відлига після весни, бо знизиться потреба в голубому паливі для побутових споживачів».

Озимину в господарстві посіяли в заплановані терміни, і нині ці культури в задовільному стані. Втім, відчувається нестача вологи, хоч і не критична, бо подекуди посіви пожовтіли, а не тішать суцільним зеленим килимом.

Потужно розвивається і тваринництво. Агрофірма «Богдан і К» закупила цьогоріч сто племінних маток овець романівської породи по 18 тис. грн за голову. Держава компенсувала по 13 тис. грн за кожну особину вівцематки, що значно полегшить стартові умови розведення елітного поголів’я овець.

«Напрочуд дієво цьогоріч спрацювали державні програми підтримки тваринництва — як щодо ВРХ, так і дрібної худоби — овець та кіз. На рівні уряду затверджено виплати дотацій на утримання та розведення племінного скотарства, тобто на племінну худобину: теличок, нетелів та овець», — стверджує співрозмовник.

Ще одне підприємство родини Тимофійчуків — фермерське господарство «Голден Харвест» — придбало 200 голів карпатської породи овець та отримало із обласного бюджету 600 тис. грн компенсаційних коштів за однією із регіональних програм підтримки тваринництва.

«На орендованих землях в умовах перегір’я є можливість випасу на невжитках, у ярах, балках та полонинах. А на рівнинних площах механічно заготовляємо сіно. Є свої солома та фуражне зерно. Тож кормова база достатня, а рілля збагатиться перегноєм, — підкреслює Богдан Володимирович. — Для відродження в промислових масштабах тваринництва в Коломийському районі ведемо роботу над двома проектами. Це будівництво ферм молочного спрямування для утримування на кожній по 1200 голів племінного дійного стада. Власне, уряд та профільне міністерство аграрної політики та продовольства працюють над програмами відродження молочарства».

На запитання про ринок землі Богдан Тимофійчук відповів, що жодного гектара не продав і не купив. Загалом в області майже немає руху. За офіційними даними, станом на 26 листопада на Івано-Франківщині зареєстровано 1249 правочинів загальною площею 447,2 га.

«Власники землі й не збираються її масово продавати. Хто хотів — той ще до введення ринку скористався тіньовими схемами. Аграрії під час сільськогосподарського сезону не мають часу займатися цими питаннями. Тож, імовірно, взимку інертність зміниться. Власники земельних часток на Івано-Франківщині здебільшого отримують високу орендну плату, на рівні європейських розрахунків. Вважаю, що навколо ринку землі було більше політики, ніж справжніх ризиків», — підсумовує Богдан Тимофійчук.

Напередодні професійного свята працівників сільського господарства до ФГ "Богдан і К" завітали голова Коломийської РДА Любомир Глушков зі своїми колегами, голова Заболотівської селищної ради Петро Маліборський, голова Асоціації вівчарів Василь Стефурак, щоб детально ознайомитися з роботою відомого аграрія Богдана Тимофійчука, а заодно почути про соціальну складову бізнесу та вагому підтримку місцевих громад.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.