Президент України Володимир Зеленський, перша леді Олена Зеленська, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні в Національному музеї Голодомору-геноциду.

У кожному куточку нашої країни згадували мільйони невинних душ, які пройшли крізь жорна тоталітарного режиму. Шану загиблим віддали й на найвищому рівні. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук разом із Президентом Володимиром Зеленським взяли участь у заході, який відбувся в Національному музеї Голодомору-геноциду. Пам’ять жертв голодоморів також вшанували дружина Президента Олена Зеленська, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Учасники церемонії поклали символічні композиції з колосків до скульптури «Гірка пам’ять дитинства». «Сьогодні всі ми єднаємося та вшановуємо пам’ять невинних жертв Голодомору 1932—1933 років. Так, це болюча пам’ять. Водночас вона дає зрозуміти, як важливо зберегти здобуте для нас такою дорогою ціною. Лише спільно ми можемо пройти всі випробування та віднайти правду, хоч за скількома замками її від нас ховали. Хоч де б ви були, згадайте і вшануйте пам’ять жертв голодоморів в Україні», — передає слова Руслана Стефанчука секретаріат Голови Верховної Ради. Очільник парламенту долучився до традиційної акції «Запали свічку», вшанував пам’ять жертв голодоморів в Україні хвилиною мовчання та ознайомився з експозицією Національного музею Голодомору-геноциду.

«Ми й досі не знаємо імен багатьох українців, померлих від Голодомору, — зауважив у своєму виступі Президент Володимир Зеленський. — Він знищував цілі родини, вулиці, села. Тож немає в кого спитати. Але він не зміг знищити нас остаточно. Тож є кому це пам’ятати. І є кому передавати пам’ять наступним поколінням — про те, що жах під назвою «Голодомор» до цього не описував жоден словник. Бо жоден правитель до цього не зміг вигадати подібного звірства. Ми як народ пережили цей жах. Ключове слово — пережили. І перемогли. І безневинні жертви голодоморів заморені, замордовані, але не забуті!».

Страшна сторінка нашої історії не залишила байдужих. Народні депутати розміщували на своїх сторінках у соціальних мережах спогади співвітчизників, долучалися до акції «Запали свічку». Так, на своїх Фейсбук-стрічках свічку пам’яті розмістили заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко, представниця фракції «Голос» Кіра Рудик. Голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч поширив спогади очевидців Голодомору зі своєї батьківщини — Зіньківського району, що на Полтавщині. Очільниця «Батьківщини» Юлія Тимошенко на своїй сторінці написала: «Історія кілька разів на рік приходить до нас нагадуваннями... Бо ж і Голодомор не один... Пам’ятаємо й про 1921—1923, і про 1946—1947... А ще — Сандармох, Крути, Бабин Яр... Свідоме, цілеспрямоване знищення кращих, найталановитіших, найпрацьовитіших, найвідважніших... Я схиляю голову перед силою цього народу, який зміг вистояти й вижити». А представники «Європейської солідарності» прийшли вшанувати жертв до Національного музею Голодомору-геноциду. На фото, яке розмістила на своїй сторінці співголова цієї фракції Ірина Геращенко, багатьох народних депутатів можна побачити з дітьми. Цю світлину підписано словами: «Не забудемо. Не простимо кремлівських катів. Ніколи знову».

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.    

Більше фото тут