Останнім часом в Україні прискорилися темпи вакцинації від коронавірусу. Проте, як показали соціологічні дослідження, більшість українців сприймають обов’язкову вакцинацію негативно. Здебільшого це пов’язано із циркуляцією існуючих міфів навколо вакцинації та походження коронавірусної інфекції. І ці міфи не зникають, а ширяться в геометричній прогресії.

Український інститут майбутнього презентував дослідження ставлення громадян України до вакцинації, що його провели в жовтні за сприяння міжнародних організацій. Результати озвучила і прокоментувала дніпровська соціологиня Оксана Зубарєва.

Відмовників дедалі менше

Згідно з отриманими результатами, більш ніж третина українців (36 %) стверджують, що взагалі не збираються вакцинуватися — і це достатньо показово порівняно з іншими країнами. Раніше дослідники групи «Рейтинг» називали цифру в 56 %.

«Можна зробити висновок, що внаслідок низки рішень уряду число відмовників знизилося. Адже тепер існують категорії громадян, яким вакцинуватися обов’язково», — зазначила соціологиня.

Про свою повну вакцинацію заявили 27 % опитаних. Ще 13 % відповіли, що поки що одержали тільки перше щеплення та мають жовтий сертифікат.

«Кожний п’ятий респондент поки не пройшов вакцинацію, але сподівається це зробити найближчим часом. Адже на прикладі Дніпра й області ми бачимо, що із запровадженням червоної зони та із ухваленням закону про обов’язкову вакцинацію деяких категорій громадян створилися певні черги в пунктах вакцинації. Тому ми й маємо цю категорію опитаних», — уважає О. Зубарєва.

Найчастіше про вакцинування, принаймні, однієї дозою, повідомляють представники середнього покоління (45 %) — це економічно активне населення. Рідше про це говорить молодь до 24 років (36 %). Дослідники зазначають, що молодь більш скептично оцінює небезпеку коронавірусної інфекції.

«Це пояснюється особливостями віку, великими протестними настроями й тим, що ця інфекція небезпечніша для представників більш старшого віку, які мають хронічні захворювання. Крім того, молодь більш орієнтована на Інтернет, де є маса негативної інформації та міфів із приводу вакцинації», — наголошує соціологиня.

У дослідженні також провели кореляцію між вакцинацією та політичними преференціями. З’ясувалося, що серед електоратів основних політичних партій найбільше тих, хто одержав хоча б одну вакцину, серед партій «Сила та Честь», «Слуги народу» і «Європейська солідарність». У свою чергу, серед виборців ВО «Батьківщина» і «ОПЗЖ» набагато вищі частки громадян, які не збираються вакцинуватися взагалі — відповідно 63 і 61 %.

Вірять міфам, а не фактам

Що стосується причин відсутності вакцинації, то треба розділити опитаних на тих, хто не вакцинований, але хочуть це зробити, і на тих, хто не вакцинований і не збирається. Для перших основною причиною стала зміна точки зору із критичної чи негативної на позитивну. Одні зробили аналізи і дізналися, що немає антитіл, частина респондентів говорили про відсутність у них у цей час необхідності вакцинуватися, але надалі, якщо така необхідність з’явиться, вони готові до цього.

Усього три чверті з тих, хто хоче вакцинуватися, позитивно ставляться до ідеї вакцинації як такої, включаючи щеплення від поліомієліту, правця й інших, запланованих ВООЗ обов’язкових щеплень. Тільки 10 % з них заявили, що проти щеплень і не щеплювали своїх дітей.

«Але ми знаємо, що коли розширилися антиваксерські настрої, багато хто з батьків перестали щеплювати дітей. І в певний період це спричинило поширення захворювань на кір в Україні — був відсутній колективно сформований імунітет», — нагадує Оксана Зубарєва.

Категорія респондентів, які взагалі не хочуть вакцинуватися, головною причиною називають недовіру до будь-яких вакцин — це 48 %. Серед міфів: вакцини розроблялися дуже швидко, вони неефективні та ведуть до генетичних мутацій (боїться стати мутантом кожний десятий опитаний), знижується фертильність. Третина представників цієї категорії також виступають і проти загальної вакцинації населення.

10 % особисто проти, але щепили б дітей, як це заплановано в національному календарі щеплень.

По сертифікат — на ринок

Абсолютна більшість громадян (89 %) заявляють про те, що не мають знайомих, які б придбали підроблений ковід-сертифікат про вакцинацію. Разом з тим кожний десятий знає про такі факти серед своїх знайомих.

«І таких випадків стало значно більше після рішення про обов’язкову вакцинацію. Проблема ще й у тому, що це призводить до штучно завищеної статистики вакцинації. Ми думаємо, що формуємо колективний імунітет, а насправді це не зовсім так. І коли на апарати ШВЛ потрапляють люди з подібними «сертифікатами» — це викликає запитання», — вважає О. Зубарєва.

Серед опитаних було очікувано мало тих, хто повідомив, що особисто придбав подібний «сертифікат» — адже йдеться про кримінальний злочин. Але казали про те, що зустрічалися з подібними випадками, знають, де можна придбати, на яких сайтах, у яких установах. Представники середнього віку частіше відповідали, що знають про факти придбання таких сертифікатів. Не менше знають про це й представники категорії 55+.

За регіональною ознакою можна виділити більшу частину відповідей із приводу придбання «сертифікатів» серед жителів сходу України.

За словами опитаних, відомі їм люди з підробленими сертифікатами мотивували свої вчинки недовірою до вакцинації. З більшим відривом за цією причиною стоїть страх того, що вакцина може надалі завдати шкоди організму.

Більше половини громадян (53 %) виступають проти обов’язкової примусової вакцинації від ковіду. І впродовж останнього часу ця цифра істотно не змінювалася. Водночас майже 40 % заявили про те, що мають родичів, близьких друзів чи знайомих, які померли внаслідок коронавірусу.

Головний висновок дослідження: частина тих, хто категорично заявляє про те, що не буде вакцинуватися, порівняно з минулим місяцем знизилася з 56 до 36 %. Але не можна забувати й про можливості, що з’явилися, купити сертифікат. Це віддаляє нас від можливості сформувати колективний імунітет і повернутися до нормального звичного життя.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.