Вадим Рабінович, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Павло Бакунець.

1 грудня, в 30-ту річницю Всеукраїнського референдуму, на якому понад 90% громадян України підтвердили Акт проголошення незалежності України, у Верховній Раді виступить Президент із щорічним посланням про внутрішнє та зовнішнє становище. Про це на початку Погоджувальної ради заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.


Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець, Тарас Мельничук.

І зауважив, що Кабмін завершує роботу над проектом бюджету на 2022 рік. Глава парламенту закликав профільний комітет, як тільки доопрацьований кошторис надійде до парламенту, оперативно розглянути його на предмет врахування бюджетних висновків Верховної Ради, підготувати і внести для розгляду на пленарному засіданні.

Нагадавши, що минулої суботи в Україні вшановували пам’ять жертв Голодоморів, Руслан Стефанчук повідомив: під час зустрічі з Послом Канади Ларисою Галадзою йому було вручено завірену копію закону «Про встановлення дня пам’яті жертв голоду і геноциду («Голодомору») в Україні та визнання голоду 1932-33 рр. в Україні актом геноциду», ухваленого парламентом Канади 27 травня 2008 року.

«Документ передано у відповідний музей Верховної Ради», — зазначив політик та, звернувшись до парламентів інших країн, зазначив: «Для нас було б надзвичайно цінно, аби наступного року, коли ми буде вшановувати 90-ті роковини, всі парламенти надали нам відповідні свої законодавчі акти. Решта, які ще не визначились, все ж визнали акт голодомору актом геноциду. Бо для українського парламенту це надзвичайно цінно».

Повідомив політик і про створення робочої групи з підготовки комплексних пропозицій щодо внесення змін до законів України в сфері парламентського права під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка і що цього тижня планується перше установче засідання цієї групи.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, торкнувшись бюджетного питання, зауважив, що народні депутати, крім ухвалення кошторису на наступний рік, мають розглянути низку законопроектів щодо внесення змін до бюджету поточного року.

Олександр Корнієнко висловив сподівання, що проект головного фінансового документа розглянуть цього тижня, нагадавши, що наступного тижня в Україні відзначатиметься низка важливих дат — День Збройних Сил та День місцевого самоврядування. Олександр Корнієнко наголосив на важливості призначення цього тижня низки місцевих виборів.

Крім того, політик повідомив, що цього тижня буде оприлюднено текст змін до Конституції щодо децентралізації. «Це не внесення законопроекту. Це попереднє обговорення на базі Верховної Ради. Такі обговорення здійснювались майже протягом двох років на базі громадських організацій, асоціацій місцевого самоврядування. Тепер ми переходимо до обговорення на базі Верховної Ради і просили би комітети правової політики та місцевого самоврядування долучитися до цього обговорення, створити міжкомітетську групу і, звичайно, долучити до неї представників усіх депутатських фракцій та груп»,  — зауважив він.

Торкнувшись щорічного послання Президента, політик нагадав, що цей процес чітко регламентований, він не включає обговорень, виступів, запитань. «Ми сподіваємось, що всі колеги по парламенту будуть дотримуватись Регламенту, а також високого рівня правової культури», — констатував Олександр Корнієнко.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, ведучи мову про 30-ту річницю Всеукраїнського референдуму, зазначила: «Цей референдум став справжнім і поки що єдиним прикладом ефективного прямого народовладдя в Україні». Водночас Олена Кондратюк наголосила: «Саме Верховна Рада ініціювала цей референдум відповідною постановою. У цьому є мудрість та державницька позиція першого скликання Верховної Ради, прагнення заручитися народною підтримкою та зміцнити легітимність української незалежності.

Повернувшись до нагальних питань, Олена Кондратюк найважливішим із них на наступні два тижні назвала ухвалення бюджету.

Заступниця глави парламенту запропонувала запросити на Годину запитань до уряду міністра оборони Олексія Резнікова з доповіддю про стан справ фінансування армії на поточний та наступний роки, а також щодо виконання оборонного замовлення.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець, привітавши включення до порядку денного на вівторок законопроекту № 5600, зауважив, що документ обов’язково потрібно підтримувати та проголосувати.

Крім того, народний депутат підтримав ініціативу колег щодо заслуховування у п’ятницю міністра оборони Олексія Резнікова.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович озвучив дані ООН. «Майже 30% українців помирають у віці до 65 років. Весь жах у тому, що більшу половину цих людей можна було б врятувати, але право лікуватися -вбили», — заявив депутат, додавши, що за таких обставин в найближчі роки населення України зменшиться до 35 млн осіб.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко зазначила, що вони вимагають створення реальної ТСК по вагнерівцях та окремої комісії щодо розкрадання ковідного фонду.

Крім того, політик зажадала закритої зустрічі керівників фракцій з Президентом Зеленським, де можна було б обговорити всі питання щодо безпекової ситуації. «Він має як Президент зустрічатися з усіма парламентськими фракціями. Так робили всі президенти, навіть Янукович», — додала І. Геращенко.

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала включити до порядку денного, розглянути і ухвалити законопроект № 5866, який підтримується бізнесом.

Окремо Ю. Тимошенко привернула увагу до віялових відключень, які вже почалися в країні.

Від фракції «Голос» виступили одразу два представники — голова фракції Ярослав Железняк та представниця об’єднання «Справедливість» Олександра Устінова.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк закликав дати на підтримку підприємців 10 млрд грн, водночас розкритикувавши законопроект № 5600.

Олександра Устінова запропонувала внести до порядку денного проект постанови про звернення Верховної Ради до Бундестагу щодо визнання голодомору геноцидом українського народу (№ 5032). А також включити до порядку денного законопроект № 0133 про ратифікацію Гарантійної угоди про протидію ковіду.

Співголова групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко також висловив переконання, що енергетична криза — штучно створена і акцентував увагу на проблемах громад.

Представник групи «Довіра» Павло Бакунець зауважив, що вшанування пам’яті та жертв голодоморів нагадує нам, що наш східний сусід був і є агресором. «Тому маємо бути настороженими щодо ситуації з російськими військами біля наших кордонів. 100 тисяч військових може загрожувати небезпекою і ми маємо бути готовими. Тому ми вимагаємо від уряду, від Міноборони на Годині запитань до уряду доповісти про готовність військ і, головне, про координацію військ із місцевим самоврядуванням, особливо на прикордонних територіях», — сказав він.

За підсумками обговорення представники фракцій та груп підтримали пропозицію щодо заслуховування під час Години запитань до уряду міністра оборони Олексія Резнікова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут