Про це під час брифінгу після Погоджувальної ради повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Крім того, голова парламенту висловив сподівання, що врешті-решт буде позитивно вирішено питання військового капеланства та ухвалено в другому читанні і в цілому законопроект щодо «Дія-сіті», який запустить велику реформу у сфері ІТ-технологій.

Руслан Стефанчук також повідомив, що 1 грудня, коли країна відзначатиме 30-ту річницю Всеукраїнського референдуму, під час якого було підтверджено Акт проголошення незалежності України, із посланням до Верховної Ради виступить Президент Володимир Зеленський.

Коментуючи розгляд проекту держбюджету на 2022 рік, голова парламенту зазначив, що Кабінет Міністрів має представити кінцевий варіант цього документа. «Ми надзвичайно широко, і, мабуть, вперше в історії Верховної Ради обговорили цей проект під час першого читання і тепер очікуємо пропозицій уряду», — зазначив Руслан Стефанчук, зауваживши, що далі у парламентаріїв є два варіанти: ухвалити законопроект про держбюджет на 2022 рік у другому читанні та в цілому, або ж перейти до постатейного розгляду в третьому читанні.

«Тобто в разі непідтримки бюджету в другому читанні народні депутати мають бути готові до того, що ми змінимо календарний графік та голосуватимемо постатейно, щоб країна до Нового року отримала бюджет, бо це важливо для народу та для органів місцевого самоврядування, адже після прийняття держбюджету вони повинні скорегувати та прийняти місцеві бюджети», — сказав голова парламенту, закликавши народних депутатів розуміти, що державний бюджет — це справа всієї країни та відповідальність Верховної Ради.

«Сподіваюся, що народні депутати знайдуть консенсус із основних питань, тому що в бюджеті визначені чіткі пріоритети на наступний рік, насамперед йдеться про медиків, військових, вчителів, питання, пов’язані із соціальною інфраструктурою. Також з 1 грудня ми збільшуємо до 6,5 тисячі гривень мінімальну зарплату, і на все це потрібні фінансові ресурси. Тому ми повинні збалансувати інтереси держави в цілому», — підкреслив Руслан Стефанчук, зауваживши, що поки він не бачить передумов для «бюджетної ночі», як це бувало раніше.

У цьому контексті Голова Верховної Ради назвав дуже важливим ухвалення законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№ 5600), адже йдеться про 15 мільярдів надходжень до бюджету наступного року. «Це велика сума, яка дасть можливість закрити дуже багато соціальних програм, забезпечити підвищення заробітної плати медикам, підготуватися до підвищення зарплат вчителям, запровадити зрозумілу, залежно від рангу та вислуги років, систему оплати праці військовослужбовців, розпочати перехід до другої системи пенсійного забезпечення. Все це потребує коштів. Тому пора перестати гратися в популізм та навчитися не тільки роздавати бюджетні кошти, але й заробляти їх», — переконаний Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради, відповідаючи на запитання, чи звертатиметься він до Конституційного Суду щодо можливого перенесення парламентських виборів, зазначив, що особисто цього не робитиме. «Я звертатися до Конституційного Суду не буду, але водночас я не заперечую право, яким наділені 45 народних депутатів, з будь-якого питання звернутися до Конституційного Суду. Ви знаєте, що народні депутати щедро користуються цим правом, але якщо ви запитали мене, то я таке конституційне подання підписувати не буду», — сказав Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, що згідно з Конституцією, чергові парламентські вибори мають відбутися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України.

Реагуючи на звернення представників ЗМІ щодо недостатньої відкритості деяких комітетів, зокрема, відсутності трансляцій засідань та опублікованих стенограм, Голова Верховної Ради пообіцяв до кінця тижня вивчити це питання та дати відповідь. «Я невідкладно надішлю це звернення до комітетів та попрошу їх повернутися у правове поле, яке гарантоване Регламентом Верховної Ради та Законом «Про комітети Верховної Ради України», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що взагалі не бачить проблем у тому, щоб засідання комітетів висвітлювалися онлайн на відповідних Ютуб-каналах.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.