Пензлю художника (1856-1937р.) належать композиції з козацьких визвольних змагань, чимало картин з боїв Українських січових стрільців, вояків Української Галицької армії, оскільки гаряче підтримував боротьбу українців за свою державу.

Майстер міг мати велике майбутнє в Європі, але він вирішив повернутися на Батьківщину, де, зрештою, сталінські кати вбили його.

Народився митець 28 квітня 1865 року у містечку Заставна. Освіту отримав у місцевій школі та Вищій реальній школі у Чернівцях, де потрапив на очі вже тоді відомому художнику Юстину Пігуляку.

Саме він підштовхнув його до вступу у Віденську та Мюнхенську Академії мистецтв.

Писав художник й іконостаси в Заставні та Кіцмані, історичні картини, портрети. Найбільше відоме масштабне, 24 метри квадратних полотно – "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва". Багато картин написано про козацтво.

Микола Івасюк не бачив себе без України, тож погодився переїхати на запрошення радянської влади. Працював художником на Київській кінофабриці, у підвідділі графіки картографічного відділу Всеукраїнського будівельного інституту, у кіноуправлінні. Малював для журналу "Кіно".

Але у 1937 році майстра і патріота, якому виповнилося 72 роки, звинуватили у націоналізмі та шпигунстві на користь Німеччини. Він винним себе не визнав, 25 листопада його розстріляли і закопали у Биківні.

По ньому залишилося понад 500 талановитих картин. Частина у музеях Чернівців, Києва та Львова, деякі у приватних колекціях Польщі, Румунії, Канади, Австрії. В Україні наразі є 15 картин.

Вчора, 25 листопада, на будинку у Чернівцях, де мешкала родина художника, встановили меморіальну дошку. Також щороку вручають премію його імені сучасним художникам та митцям. А у рідній Заставні його іменем названо дитячу художню школу.

Ілюстрації: картини Миколи Івасюка, взято з umoloda.kyiv.ua