Добре пам’ятаю цю дату. Пригадую, приїхав генерал. Мене покликали до спеціальної кімнати, здається, їх тоді називали «красными уголками», і там кажуть: «Хочу повідомити вас, Олександре, що Україна прийняла рішення від’єднатися, і ми тепер не знаємо, що з тобою робити». Нас там було лише 20 українців. І нам було по 19 років. Для себе ми тоді не зрозуміли, що сталося. Адже парадигма мислення в радянські часи була іншою. Хоча в мене була патріотична родина. У нас і Кобзар у ті часи вдома висів. А розуміти, що сталося, я почав тижнів через два, коли до нас почали по-іншому ставитися, трішки почали гнобити. Але ми гідно трималися і навіть ще більше об’єдналися. Можливо, це і дало поштовх тому, що я зрозумів: ми маємо бути сильні. Але в моїй родині ідею від’єднання від Радянського Союзу цілковито підтримували. Я багато вживав російських слів із притаманним акцентом, коли повернувся, то мій батько постійно казав: «От, спохабили мені дитину».

У 1990-х роках у нас все було на ентузіазмі. Ми працювали тоді в науково-військовому центрі. Про зарплату ніхто навіть не мріяв. Пам’ятаю, що отримував 5 доларів, а в бізнесі можна було 20 заробляти. Але ми були фанатичними, ми будували фундаментальні речі і їли батон із кількою. Можливо, я не був справжнім патріотом — із плакатами я не бігав. Але те, що ми робили, було досить патріотичним і ніхто не казав: «Ми підемо з розвідки, бо нам платять тут зарплату 5 доларів». Ми відпрацьовували відповідні бойові завдання, робили все, що було потрібно. Чи це не патріотизм?

Нині часто плутають патріотизм із маніпуляцією. У наш час дуже важливим є критичне мислення, для того, щоб оцінювати той наплив інформації, який завантажується з різноманітних інформаційних мереж — телебачення, Інтернету, соціальних платформ тощо. Людина повинна це якось сприйняти для себе, а потім зрозуміти, де правда, а де ні. Якщо цього не буде, то ми будемо нацією, якою постійно маніпулюватимуть.

Олександр ФЕДІЄНКО, народний депутат дев’ятого скликання, заступник голови комітету, голова підкомітету цифрової та смарт-інфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації.