На сайті Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування оприлюднено спільне комюніке і текст змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Про це під час брифінгу в кулуарах парламенту повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. Політик продемонстрував журналістам і тест змін до Основного Закону, і звіт за підсумками публічних обговорень.

«Всі, хто пов’язаний із цією темою, пам’ятають певні події, навіть при нашій владі два рази ми намагались внести зміни. Але вони стикалися з великою кількістю зауважень з боку і представників самоврядування, і міжнародних партнерів. Тому після цього ми пішли третім шляхом. Запросили представників асоціацій, а їх чотири базові — Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація громад, Асоціація ОТГ та Асоціація районних та обласних рад, і разом з ними провели консультації», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що оприлюднений текст змін до Конституції — це результат цих обговорень. Далі, за його словами, у Верховній Раді на базі двох комітетів — правової політики та місцевого самоврядування буде створено робочу групу для доопрацювання тексту.

Політик повідомив також, що чотири асоціації підписали спільне комюніке, де засвідчили, що ці перемовини відбувались відкрито.

На думку Олександра Корнієнка, обговорення тексту змін триватиме у парламенті місяць-півтора з урахуванням свят. «Далі можна буде говорити про спрямування фінальних результатів до Конституційної комісії при Президентові. Там відбуватиметься формування кінцевого тексту, який пропонуватиметься Президентові для внесення у Верховну Раду», — роз’яснив він.

Щодо діяльності префекта, то у запропонованих змінах, зазначив політик, визначено такий механізм: «Практично вся відповідальність за рішення переноситься до Конституційного Суду. Тобто, якщо префект вважає, що той чи інший орган місцевого самоврядування приймає рішення, яке загрожує територіальній цілісності, то він може звернутися зі спеціальним позовом до КС. Далі КС визначає обмеження, чи потрібно зупиняти дію цього рішення, як його зупиняти, чи припиняти дію органу. Тобто в будь-якому разі це страховка від сепаратизму».

Водночас Перший заступник глави парламенту прокоментував ймовірність звернення народних депутатів до КС щодо перенесення парламентських перегонів. «Вважаю, що вибори мають відбутися у 2023 році», — констатував він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.