Саме найближчій та найріднішій у світі людині, як зауважує молодий політик, він завдячує своїми найкращими особистими якостями. З нею і хоче познайомити читачів «Голосу України». Тим паче їй є чим пишатися: нещодавно Тетяна Вікторівна потрапила до Національного реєстру рекордів України! Як з’ясувалося, вона зібрала найбільшу в країні колекцію... півників. Нині у її зібранні налічується 639 фігурок та речей із зображенням цього птаха.

— Першу фігурку півника мені подарувала подружка ще у 2005-му — на Рік Півня за китайським календарем, — розповідає Тетяна Вікторівна. — Я народилася у Рік Півня, але ніколи не акцентувала на цьому уваги. Через якийсь час вирішила: а чому б мені не збирати фігурки цих птахів? Відтоді, як заходжу в магазин, то одразу очима шукаю півнів. Знайомі продавці, вже знаючи про моє захоплення, завжди залишають найцікавіші фігурки для моєї колекції.

І справді, помешкання Тетяни Вікторівни заполонили півники — оселилися на кухні, у вітальні, коридорі. Довелося навіть облаштувати власний домашній музей у невеликій шафі. У колекції є фігурки не лише з України, а й із різних куточків світу: Туреччини, Естонії, Португалії, Франції, Латвії, Китаю, Ісландії, Італії, Іспанії, Чехії, Норвегії та інших країн.

— Діти та друзі навіть не питають, який сувенір везти мені з-за кордону, завжди знаходять хвилинку, аби відшукати півника — чи цукерку, чи магнітик з крилатим, — продовжує пані Крейденко. — Якось я зайшла до банку по пенсію. І на касі мені запропонували придбати пам’ятні монети, які щомісяця випускає Нацбанк на різну тематику. Поцікавилася, а чи є з півником. Здивувалася, коли дізналася, що така монета є. Звісно, вона поповнила колекцію...

До речі, грошові знаки із зображенням цього птаха полюбляють випускати ще й банківські установи у Китаї та Ісландії. Купюри з півниками Тетяна Вікторівна придбала через Інтернет. Освоївши онлайн-покупки, жінка тепер залюбки вишукує нові експонати для свого зібрання на сайтах-барахолках.

— Через Інтернет можна придбати рідкісну, вінтажну річ для колекції, — розповідає пані Крейденко. — Зазвичай людям не потрібні старі брошки чи горнятка з півниками, що залежалися вдома, тож раритети часто продають за символічну суму.

Нині у своїй колекції Тетяна Вікторівна має півників з металу, глини, паперу, скла, дерева, ниток, тканини. Та й розміри у них різні — від мініатюрних пташок, розміром із ніготь, до метрових.

— У моїй колекції є статуетки, брошки, сервізи, рушники, іграшки з кіндер-сюрпризу, магніти, значки, цукерки, кулони, картини, монети, календарі, свічник. Навіть є півник-оберіг від вроків! — хвалиться жінка.

Один із найулюбленіших експонатів — великий підлоговий кований півень (на знімку).

— Він такий важкий, — каже колекціонерка, — а привезла я його з Франції. У березні 2014-го із сином побувала у Тулузі, де саме відбувався конкурс за участю танцюристів із 40 країн. І я всіх перетанцювала. Виконувала танці народів світу, які ще в дитинстві вивчала в ансамблі. До речі, моя перша професія — керівник танцювального гуртка. Було кілька призів, організатори запропонували вибрати. Звичайно ж, я взяла цього півника!..

За словами Тетяни Крейденко, її колекція півників поповнюється постійно. «Кілька екземплярів на місяць додається точно», — каже пані Тетяна. Один з музеїв на Київщині навіть зацікавився її колекцією і запропонував провести тематичну виставку. Тож уже незабаром колекцією рекордсменки зможуть помилуватися не лише родичі та друзі, а й кожен охочий. Сама ж пані Тетяна впевнена, що експонати обов’язково сподобаються відвідувачам.

Фото з родинного альбому.