Проте на зміну йому прийшли нові регулювання, які продовжили обмеження щодо перебування у прикордонній смузі на період з 1 грудня 2021 р. до 1 березня 2022 р.

Підставою для цього стали зміни до закону про охорону державного кордону, що в остаточній версії були ухвалені в експрес-темпі Сеймом РП 30 листопада та підписані президентом, аби дати можливість діяти міністрові внутрішніх прав і адміністрації (МВСіА). Бо відтепер саме він своїми розпорядженнями визначатиме, після консультацій з керівництвом прикордонної служби, ті ділянки кордону, що потребують додаткових заходів захисту з точки зору існуючих загроз на зовнішніх кордонах, зокрема й міграційного тиску.

Нині — це ділянка польсько-білоруського кордону, де обмеженнями охоплено 183 населених пункти (ті самі, що й у період дії надзвичайного стану). Проте варто зауважити, що законодавці передбачили можливість аналогічних дій також на ділянках польського кордону з Україною та Росією.

Тож на прикордонній території з Білоруссю у Люблінському та Підляському воєводствах заборона перебування не стосуватиметься лише кількох категорій осіб. А саме: місцевих мешканців, немісцевих, котрі мають тут своє основне місце праці або ведуть підприємницьку діяльність, приїжджають з метою вирішення адміністративних справ чи з метою справляння релігійного культу, а також учнів та тих, хто перетинає прикордонні пункти пропуску.

В окрему групу тих, на кого не поширюватимуться заборони, виділяють екіпажі карет швидкої допомоги та інших екстрених служб, а також співробітників правоохоронних органів та силових структур, котрі перебувають на службі.

До того ж командири прикордонних підрозділів можуть видавати дозволи на перебування «в зоні особливої уваги» іншим категоріям осіб, зокрема журналістам. Цей аспект відрізнятиме нинішню ситуацію від періоду надзвичайного стану, коли в зону охоплену його дією представникам ЗМІ в’їзд був заборонений. Тож відучора редакції отримали можливість подавати заявки на акредитацію. Речник польського уряду повідомив, що завтра розпочне свою роботу прес-центр для польських та закордонних журналістів, котрі висвітлюють ситуацію на польсько-білоруському кордоні. Допускові журналістів присвячено особливе місце з огляду на гостру критику опозиційними силами «непрозорості ситуації на кордоні з польського боку через відсутність там представників ЗМІ».

Варто згадати, що нововведення надають додаткові повноваження прикордонникам. Тепер їм дозволено застосовувати більше так званих спеціальних засобів примусу, а також речовини для дистанційної дії, наприклад газомети. Крім того, вони отримали право накладати штрафи на осіб, які перебувають у забороненій зоні, без відповідних дозволів.