Окрім того, відбулися переговори учасників Асоційованого тріо з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, Президентом Європейського парламенту Давідом Сассолі та Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

ЄС підтримує прагнення країн Асоційованого тріо розвивати галузеву співпрацю в межах Східного партнерства, заявив Денис Шмигаль за підсумками візиту. «Сьогодні був важливий день для майбутнього ініціативи Асоційоване тріо. Ми представили наше бачення та обмінялися думками щодо подальшого розвитку ініціативи разом із керівництвом Європейського Союзу», — цитує Прем’єр-міністра Урядовий портал. За словами Прем’єр-міністра України, Асоційоване тріо у співпраці з ЄС планує рухатися до зеленої трансформації транспорту шляхом переорієнтації на швидкісний залізничний транспорт, розвитку мультимодальних перевезень, переходу вантажних перевезень з автомобільних доріг на залізничний та водний рух тощо.

Під час зустрічей у Брюсселі з першими особами Євросоюзу йшлося про співпрацю у сфері торгівлі, безпеки та охорони здоров’я. Денис Шмигаль зауважив, що ЄС і країни Асоційованого тріо мають об’єднати досвід для виявлення і прогнозування загроз у сфері охорони здоров’я. «Ми повинні бути на одному боці, якщо настане нова криза. Разом ми можемо зробити загальноєвропейську відповідь на майбутні питання охорони здоров’я більш консолідованою», — зазначив Прем’єр-міністр України під час переговорів з Президентом Європейського парламенту Давідом Сассолі.

Йшлося під час зустрічей і про координацію зусиль напередодні шостого саміту Східного партнерства. Всі країни Асоційованого тріо очікують, що саміт надасть необхідний політичний і стратегічний імпульс для Східного партнерства. «Концентрація російських військ біля кордонів України, ситуація в Білорусі та штучно організована міграційна криза посилюють наші аргументи щодо необхідності приділяти більше уваги питанням безпеки, зокрема, для протидії гібридним загрозам», — заявив Прем’єр-міністр України під час зустрічі з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

На тлі газової кризи на європейському ринку забезпечення енергетичної безпеки та безпеки енергопостачання має залишатися в центрі уваги регіональної співпраці. «Енергетична безпека є одним із ключових пріоритетів уряду України, що включає диверсифікацію шляхів постачання енергоносіїв, протидію російському газовому шантажу та синхронізацію з європейською мережею ENTSO-E. Україна прагне залишатися надійним транзитером газу, виступає за збереження транзиту й укладання нового контракту відповідно до європейських правил», — сказав Денис Шмигаль під час зустрічі з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. У рамках реалізації цієї ініціативи Україна готова забезпечити додатковий транзит газу за зниженим тарифом та надати частину своїх підземних сховищ для зберігання газу європейськими компаніями. Прем’єр-міністр також підкреслив, що ЄС має врахувати готовність держав Тріо впроваджувати Зелений курс в контексті майбутнього застосування вуглецевого податку (CBAM), який не має стати перешкодою для торговельних відносин між державами-партнерами, повідомляє Урядовий портал.

На знімку: зустріч очільників урядів Асоційованого тріо з Президентом Європарламенту Давідом Сассолі.

Фото зі сторінки Прем’єр-міністра України в Твіттері.