30 років тому, 1 грудня 1991 року відбулась визначна історична подія — всеукраїнський референдум про незалежність України і початок новітньої історії суверенної незалежної України. У референдумі взяли участь майже 32 млн виборців і понад 90% з них на запитання: «Чи підтверджуєте ви акт проголошення незалежності України?» відповіли: «Так, підтверджуємо». Такими словами Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розпочав пленарне засідання і привітав усіх зі святом.

Участь у засіданні взяв Президент Володимир Зеленський, який виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України. (Друкується повністю).


Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України із врученням ордена «Золота Зірка» командирові 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Дмитру Коцюбайлу.

На пленарному засіданні присутні були також Прем’єр-міністр та члени Кабінету Міністрів. Керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, представники КС, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає та надає згоду на їх призначення. Інші вищі посадові особи державної влади, глави дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Вперше на пленарне засідання було запрошено представників громадськості, серед яких рідні загиблих захисників України. Народні депутати оплесками привітали їх. Крім того, за пропозицією Голови Верховної Ради присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв, які загинули у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність нашої Батьківщини.

Після виступу Президента (щоб підтримати главу держави, представники фракції «Слуга народу» одягнули тематичні футболки з написом «За Президента! Проти олігархів!» — Ред.) відбулась церемонія вручення державних нагород з нагоди 30-ї річниці всеукраїнського референдуму про проголошення незалежності України. Це рішення було ініційовано та прийнято Верховною Радою. З рук глави держави нагороди отримали представники органів державної влади, громадські діячі, науковці, військовослужбовці, медичні працівники тощо.

Потому в роботі парламенту було оголошено перерву, після якої головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко привітав працівників прокуратури з професійним святом.

Від двох фракцій із заявою виступив представник «Європейської солідарності» Андрій Парубій, який, нагадавши про події восьмирічної давності -побиття студентів беркутівцями, наголосив, що нині, як і вісім років тому, влада використовує силові структури не проти агресора, а проти українських волонтерів, воїнів, журналістів, патріотичної опозиції.

Із заявами, як це передбачено Регламентом, виступили також народні депутати з різних фракцій. Вони здебільшого стосувались виступу Президента. Зокрема, Кіра Рудик («Голос») зауважила, що ми ніколи не жили так добре, як розповідав Президент. «Ми хотіли почути стратегію вирішення тих криз, в яких нині знаходиться наша країна — енергетичної, економічної, щодо ковіду та ризиків на Донбасі. А натомість почули, що все добре».

Щодо прямих переговорів з Росією, Кіра Рудик констатувала, що з ворогом можна говорити лише з однієї позиції — сили. А для цього потрібна сильна армія, виконане оборонне замовлення та підтримка міжнародних партнерів.

Співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко, також торкнувшись прямого діалогу з Росією, заявила, що це прямий шлях до капітуляції та зради.

Іван Крулько («Батьківщина»), назвавши виступ Президента доволі оптимістичним, зокрема щодо діяльності бізнесу, зауважив: «А чому ж тоді малі підприємці сьогодні зібралися під парламентом? Чому вони протестують проти того, що з 1 січня вони, по суті, будуть поставлені на межу виживання?». Водночас народний депутат наголосив, що парламент має розглянути та ухвалити законопроект  № 5866, який дає можливість ФОПам вирішити наявні гострі проблеми. Принагідно він розкритикував ухвалений напередодні законопроект № 5600, назвавши його убивчим для бізнесу.

Водночас представник монобільшості Ігор Фріс привернув увагу колег до ситуації, що мала місце на Бурштинській ТЕС. Там, нагадав народний депутат, днями стався вибух і постраждали люди. «Четверо людей нині перебувають в опікових центрах. Один — у критичному стані. Бурштинська ТЕС — це одна із складових частин «ДТЕК Західенерго». Компанії, яка нещадно експлуатує приватизовану нашу з вами власність. Багато людей постраждали за цей рік. Це четверта аварія цього року на цьому підприємстві», — зауважив народний депутат, додавши, що його численні звернення, як обранця з цього округу, до відповідних служб, КМ, Екологічної інспекції, Міненерго не дали результату. За його словами, протягом цього року представників екоінспекції п’ять разів не допускали на підприємство. Водночас остання перевірка оштрафувала його за немиті машини та не викинуте сміття. «А за те, що Бурштинська ТЕС і Бурштинський енергоострів, який формує електрику для Івано-Франківської області й змушує платити за неї більше, ніж вся країна, і викидає 180 тис. тонн забруднюючих речовин, через що Івано-Франківська область на третьому місці за забрудненістю повітря в Україні, ніхто і нічого не платить», — констатував І. Фріс. Тож закликав керівництво держави звернути увагу на цю ситуацію та присікти незаконну діяльність Бурштинської ТЕС, яка спричиняє людські жертви. А Прем’єр-міністра — взяти це питання під особистий контроль.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати розглянули та ухвалили (305 «за») проект постанови «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти» (№ 6339).

Як зауважив заступник голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, підтримка вчителя — це один з пріоритетів будь-якої держави, яка дбає про своє майбутнє. І відзнака найкращих — один з основних чинників. Саме тому в 2006 році парламент започаткував вручення премії Верховної Ради для педагогічних працівників. «Наше скликання, і наш комітет за це дуже всім вдячний, суттєво збільшило обсяг цієї премії — майже в шість разів, і майже вдвічі збільшило кількість здобувачів цієї премії. Нині це 60 прожиткових мінімумів і з 2022 року кількість здобувачів — 54 особи. Цього року лауреати представляють всі щабелі та ланки освіти», — сказав він, зауваживши, що комітет одноголосно підтримав кандидатури, запропоновані обласними та Київською міською радами та запропонував підтримати постанову в цілому.

Так само конституційною більшістю народні депутати ухвалили проекти постанов: «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік» (№ 6346) та «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік» (№ 6254).

Крім того, депутати в першому читанні розглянули законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (№ 4487).

За словами першого заступника голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Максима Ткаченка, запропонованими змінами уточнюються поняття внутрішньо переміщених осіб (ВПО), скорочується термін прийняття рішення про взяття на облік ВПО з 15 до 7 робочих днів, врегульовується питання права ВПО на житло шляхом реалізації державних та місцевих програм. Зокрема, житла соціального та тимчасового призначення, надання низьковідсоткових кредитів для його придбання, скасовується 6-місячний строк, на який, відповідно до чинного законодавства, ВПО забезпечується житлом для тимчасового проживання. Визначаються повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування, координацію та реалізацію державної політики з питань ВПО. Вносяться також зміни до строку можливої відсутності ВПО за місцем проживання з 60 днів до шести місяців. А у разі наявності обґрунтованих причин — до 9 місяців.

Верховна Рада 304 голосами «за» підтримала ухвалення документа у першому читанні, водночас скоротивши наполовину терміни його підготовки до другого читання.


Під час засідання.

За основу було проголосовано також урядовий законопроект «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо передачі цілісних майнових комплексів державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) та іншого майна Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту» (№ 3688).

Крім того, народні депутати ухвалили постанови про призначення позачергових виборів Добропільського міського голови Покровського району Донецької області та Успенівського сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут