Щоб пояснити суть заголовка, хочу повернути читачів в 2013 рік. Тоді в Софії розпочалися стихійні акції протесту проти спроби прем'єр-міністр Пламена Орешарські призначити олігарха та "власника газет, дач, пароплавів" Деляна Пеєвські директором Національної служби безпеки.

Болгари обурилися не тільки тим, що "грошовий мішок" і власник декількох ЗМІ буде допущений до таємниць держави. Пеєвські вважався й уважається основним спонсором протурецької партії Рух за права та свободу. Його призначення схвалила Болгарська соціалістична партія (БСП), яка підтримувала й прем'єра. От чому двоє протестувальників прийшли до штаб-квартири БСП і на пам'ятнику учасникам антифашистського опору, встановленому за комуністичного режиму, зробили "запит" до соціалістів: "Хто він? Хто? БКП (Болгарська комуністична партія, спадкоємицею якої вважається БСП) - ганьба!". І для того, щоб на напис звернули увагу, двоє протестувальників облили його ще червоною фарбою.

Молодих людей, якими виявилися Асен Генов і Цветеліна Сирбінська затримали, склали протоколи і справу передали до суду. Лише в 2015 році в суддів дійшли руки до розгляду справи. Обвинувачення вимагало для них реального тюремного терміну. Із цим погодився районний суд. Адвокати опротестували таку ухвалу і зажадали передати справу до міського суду Софії. Захисники підсудних змогли переконати суд вищої інстанції, що тут може йтися про хуліганство, але в жодному разі не про "невербальне вираження своїх політичних пристрастей", у чому їх звинувачували. Генова і Сирбінську оштрафували на 1500 левів (750 євро) і залишили на свободі.

Проте активісти не погодилися з рішенням софійського суду й подали скаргу до Європейського суду із прав людини (ЄСПЛ). Болгарські ЗМІ повідомляють, що днями влада країни отримала його рішення. У ньому зазначається, що вирок, винесений підсудним 2015 року, суперечить 10 статті Конвенції про права людини, яка проголошує право на свободу висловлення думки. Тому Європейський суд із прав людини ухвалив рішення: Болгарія має виплатити Генову та Сирбінській по 4 000 євро компенсації за завдання моральної шкоди, а також покрити судові витрати в розмірі 767 євро за Генова та 153 євро за Сирбінську. Але й це ще не все - з державної скарбниці за захист позивачів європейськими адвокатами країна повинна заплатити ще 2 276.20 євро.

Таким чином, судова помилка і неправильне трактування болгарськими суддями 10-ї статті Конвенції про права людини чи її цілковите ігнорування й елементарне незнання обійшлося Болгарії в 12 000 євро. На думку Європейського суду із прав людини, болгарські колеги замість штрафів повинні були зобов'язати порушників привести пам'ятник у первісний вид за свій рахунок, що було б зроблено в будь-якому "демократичному суспільстві".

А тепер усі громадяни Болгарії вже інформовані, що мають повне моральне право на свободу висловлення думки, навіть роблячи написи на пам'ятниках. Особливим місцем для висловлень на адресу колишнього СРСР і нинішніх дій Росії в Софії залишається пам'ятник радянській армії, встановлений у центрі столиці нібито на честь визволення Болгарії від фашистів. Хоча більшість істориків і прогресивних громадян уважають, що "визволителі" на своїх багнетах принесли в країну комуністичний режим, який повернув розвиток країни назад. Раніше вона за економічним розвитком випереджала багато європейських країн, а після "визволення", запровадження плановості й інших комуністичних дурниць, стала однією з найбідніших у Європі. І навіть зараз із труднощами вибирається з ями, в якій її живцем намагалися закопати комуністичні діячі, які одержували вказівки із Кремля. У Болгарії всі бачать, яка прірва зараз відокремлює її від сусідньої Греції, куди не дійшли руки "визволителів". І згадують, що раніше царська Болгарія за економічними показниками значно випереджала південних сусідів...