Господиня фестивалю Лариса Лапа, керуюча хутором «Козацька долина» Наталія Попелюх, голова обласної Спілки журналістів Петро Мельник під час нагородження учасників фестивалю.

Журналісти з різних куточків області знайомляться з історією та розвитком територій, з їхніми особливостями та досягненнями, з цікавими людьми. А ще обмінюються досвідом, як працюють в нових умовах. Щоразу це — море емоцій, нової енергії, відчуття й розуміння того, наскільки різноманітна і неповторна Україна. Яка вона, незважаючи на постійні біди, кризи, втрати, все-таки багата і сильна.

Після зміни адміністративно-територіального поділу України, його приймають у територіальних громадах. Дев’ятий журналістський фестиваль пройшов у Добровеличківській громаді Новоукраїнського району. Участь у ньому взяли два десятки редакторів та журналістів обласних і районних медіа.

У самому центрі країни

Колись Добровеличківський край заселяли трипільці. Підтвердженням цього є численні археологічні знахідки біля села Федорівка в урочищі Макітра в 1970 році, які стали експонатами місцевого краєзнавчого музею, створеного з ініціативи краєзнавців Дмитра Проскаченка та Василя Ноги. Завдяки директору музею Валентині Грінченко журналісти здійснили подорож у глибини історії краю. Атмосферу минувшини зберігає саме приміщення музею — колишня земська управа, а нині — пам’ятка архітектури, побудована у 1892 році. У фондах музею зберігається понад п’ять тисяч предметів матеріальної та духовної культури краю, які відображають його історію від найдавніших часів до сьогодення. Серед них — зібрання творів декоративно-ужиткового мистецтва, образотворчого мистецтва.

В інформаційно-видавничому об’єднанні «Сільське життя» колег зустрічала та ознайомила з його роботою директор Лариса Лапа. У штаті підприємства десять працівників, які видають місцеву газету, висвітлюють життєдіяльність чотирьох об’єднаних територіальних громад.

У фермерському господарстві «Центр» з гостями поспілкувалася заслужений працівник сільського господарства, повний кавалер ордена княгині Ольги Ніна Селецька. Підприємство займається вирощенням зернових та технічних культур — обробляє 3 500 гектарів землі. А також тваринництвом — утримує 200 голів великої рогатої худоби. Має міні-елеватор та насіннєвий завод. Про здобутки осіннього саду інтенсивного типу успішного фермерського господарства «Неофіти» розповів агроном Богдан Чацький. У саду фермера Ігоря Неофіта ростуть майже два десятки сортів яблук і груш, які дають щоосені понад сто тонн фруктів. А ще господарство славиться тим, що не лише вирощує зерно, а й переробляє його, маючи власний хлібозавод...

А оцінити сучасну технологію випікання хліба учасники семінару мали змогу на підприємстві «Лідер-ІН». Директор Марія Стрілка не лише ознайомила журналістів із виробництвом, але й пригостила запашними перепічками.

Про проекти, які реалізуються в розташованій в самому центрі України громаді, журналістам розповіла керуюча справами виконавчого комітету селищної ради Валентина Саакян.

...в надсучасних навчальних закладах...

Ще одним пунктом порядку денного став ліцей «Інтелект» (директор Катерина Ковальська), де на уроках інформатики, які веде педагог-інженер-електронник Віталій Цертій, діти оволодівають комп’ютерною грамотністю, навчились проектувати і виготовляти на 3D-принтерах необхідні речі. Діє тут гурток робототехніки, яким керує Юрій Калашников. Підлітки проектують і виготовляють роботів.

...та в мальовничому селі Липняжка

Яскравими народними скарбами виблискує Липняжка, де в Будинку культури розгорнуто виставку рушників родини Гонташів, голова родини якої Василь вишив 12-метровий рушник з традиційними візерунками всіх регіонів України. Гостей тут традиційно зустрічав легендарний, найстаріший в області, народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Червона калина», організований у 1936 році. А ще його молода зміна — «Калинонька».

Побували гості і в Народному краєзнавчому музеї, де зберігається історія села та його культурна спадщина. А в сільському Будинку культури переглянули виставу народного аматорського театрального колективу «На перші гулі».

Вразила сучасна лікарня...

Журналісти відвідали Добровеличківську лікарню, яка вважається одним із найстаріших і найкращих медичних закладів області. Заклад надає спеціалізовану медичну допомогу населенню другого рівня в амбулаторних та стаціонарних умовах. З Національною службою здоров’я України укладено угоди щодо надання медичних послуг в межах чотирнадцяти пакетів. Тут закінчено реконструкцію-будівництво відділення екстреної медичної допомоги на понад 12 мільйонів гривень. За кошти місцевого бюджету відремонтовано 10 однокімнатних квартир у гуртожитку сімейного типу для медичних працівників. Всі квартири забезпечені меблями, твердим та м’яким інвентарем, створені якісні умови для проживання.

Упродовж останніх років значно поліпшилася матеріально-технічна база лікарні, яка в повній мірі оснащена найсучаснішим медичним обладнанням, проведено капітальний ремонт та реконструкцію за європейським зразком практично всіх відділень.

У палатах відділень встановлено мікрокомп’ютери-монітори, які здійснюють постійний контроль за фізичними характеристиками пацієнтів та, в разі їх змін, негайно повідомляють про це медперсоналу. Для потреб пацієнтів, за кошти місцевого бюджету придбано три експертних апарати штучної вентиляції легень та надпотужні кисневі концентратори «Біомед». Встановлено кисневу станцію.

Викликала захоплення та гордість «Козацька долина»

Одна з найбільших туристичних принад Добровеличківщини — хутір «Козацька долина» — розташувалася в селі Карбівка. Туристичний центр створив місцевий мешканець Юрій Попелюх. Спершу там із великим успіхом провели районний музичний фестиваль. Поступово ініціатор створення туристичного об’єкта скуповував старі закинуті хати, доводив їх до ладу... Нині хутір нагадує музей просто неба з унікальними старовинними знаряддями для сільського господарства. Інтер’єр будівель, деякі з яких — автентичного вигляду, максимально наповнений елементами української культури. Знайшла своє місце тут і справжня старовинна українська хата, що передає побут наших пращурів. Старе болото розширили і зробили гарний ставок. Облаштували ферму та сироварню, де організовано виробництво десятка видів популярних сирів, які вдало доповнюють навдивовижу смачні українська та європейська кухня хутірської корчми. Створили звіринець і пташиний заповідник. Нині справу продовжує родина Юрія Попелюха. І сюди із задоволенням приїздять туристи з усієї України.

Під час відвідин громади журналісти вшанували героїв, які загинули, захищаючи Україну, поклали квіти до меморіальних дощок бійцю третього полку спецпризначення Дмитру Рябому, який загинув у 2014 році на Луганщині, та вчителю, прозаїку і кіносценаристу Юрію Обжеляну.

Фото Віталія МОСКАЛИКА.