Та й головою обласної ради є Григорій Недопад, який йшов на вибори від цієї політичної сили. Міськими головами Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського, Нововолинська, головами трьох із чотирьох районних рад також є члени партії «За майбутнє». Голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус балотувався від «Європейської солідарності». Більшість голів територіальних громад — теж із партії «За майбутнє».

У подібний спосіб розподілилися електоральні симпатії в області й під час парламентських виборів. На чотирьох із п’яти виборчих округах народними депутатами стали представники партії «За майбутнє». Ще на одному окрузі переміг представник партії «Слуга народу».

В області активно діяв та нині діє благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Сотні мешканців області завдяки йому змогли безплатно відпочити у «Буковелі», тисячі — отримали різноманітні подарунки. Проводилися різні масові заходи на кшталт Днів вулиці, мікрорайону тощо.

А як же регіональні ЗМІ? Показовим у цьому плані є той факт, що обласна рада не передплачує жодного місцевого і центрального періодичного видання, окрім «Профспілкових вістей». Але ж у попередні каденції облрада отримувала всі обласні та районні газети. Вони були потрібні їй, щоб моніторити ситуацію в районах області, знати, якими проблемами там живуть люди. Мало того, нинішня облрада перестала проводити прес-конференції, не запрошує журналістів інших видань, окрім контрольованих, на Дні депутата та інші заходи. Такого, скажу відверто, в області ще ніколи не було. Можу так стверджувати, оскільки впродовж багатьох десятиліть висвітлював роботу найвищого представницького органу краю.

А запитати є про що. Наприклад, як працює підприємство обласної ради «Волиньприродресурс», яке видобуває бурштин. Ще раніше, коли воно лише створювалося, то анонсувалося, що прибутки від його діяльності становитимуть сотні мільйонів гривень. Де вони, які громади «розкошують» від цього? Запитань багато, але поставити їх немає де.

Раніше проблемним було потрапити на пленарні засідання облради. Тепер на них ходить зовсім мало журналістів. І не тому, що їх туди не пускають. Сесійні засідання, відверто скажемо, стали нецікавими. Як у сумнозвісні компартійні часи, вони відбуваються швидко, без детального обговорення більшості питань, дискусій. Рішення приймаються майже одностайно.

Наприкінці вересня довелося бути на зустрічі лідера партії «Сила і честь» Ігоря Смешка з обласним активом політсили в Луцькому міському палаці культури. В залі зібралося багато знайомих і відомих в області людей. Привабливі тези лунали в промові доповідача і виступах партійців. Йшлося про одного з можливих кандидатів на пост Президента України, партію, яка може претендувати на місце у Верховній Раді. Однак захід не був висвітлений у ЗМІ. Не те що про його зміст, а й про сам факт проведення зустрічі в області мало хто дізнався. На все це потрібні кошти, і чималі. Тому актуальним, на наш погляд, є питання про вирівнювання фінансових можливостей політсил перед виборами. Мають бути і певні законодавчі обмеження щодо виборчого бюджету. Інакше вибори стануть не перегонами передових ідей і перспективних планів, а змаганнями грошових мішків, які диктуватимуть суспільству, кого слід обирати.

Волинська область.