Відкривши засідання уряду, Прем’єр-міністр Дмитро Шмигаль нагадав, що цього тижня разом із прем’єр-міністрами Грузії та Молдови у форматі асоційованого тріо Україна—Грузія—Молдова було проведено надважливі зустрічі з найвищим керівництвом Європейського Союзу. «Асоційоване тріо — це один із регіональних альянсів, який створює для нас нові можливості співпраці з ЄС та підкреслює амбітні цілі України на шляху до євроінтеграції», — наголосив Д. Шмигаль, додавши, що наші три країни мають єдину мету — це відповідь на сьогоднішні виклики. Серед них і гібридні дії країни-агресора, спрямовані на те, щоб будь-якими засобами змінити європейський вектор трьох наших держав.

«Безпека України — це безпека Європи. Це наше спільне завдання, яке необхідно реалізувати консолідовано», — зазначив глава уряду, зауваживши, що і нас, і європейських партнерів дуже турбує питання безпеки та життя українців, що перебувають на непідконтрольній частині України. «На жаль, на окупованих територіях Луганської та Донецької областей та в Криму продовжують траплятись непоодинокі випадки порушення прав та свобод українських громадян. Такі дії, звичайно, не залишатимуться поза увагою, а навпаки будуть задокументовані і слугуватимуть черговою доказовою базою російської агресії», — сказав він.

У цьому контексті Д. Шмигаль повідомив, що під час засідання уряду буде затверджено проект, який дасть змогу запустити в роботу український національний центр розбудови миру, який збиратиме докази порушення прав людей. А саме буде за-тверджено порядок використання коштів щодо створення реєстрів та системи моніторингу. «Ми домагатимемося справедливості всіма способами, передбаченими міжнародним правом», — констатував прем’єр.

Він також нагадав, що минулого тижня разом з віце-прем’єр-міністром, міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук відвідав з робочим візитом Луганщину. За підсумками цього візиту, повідомив Д. Шмигаль, буде затверджено розподіл субвенцій місцевим бюджетам для забезпечення внутрішньо переміщених осіб тимчасовим житлом. Дев’ять територіальних громад у різних регіонах

Інше безпекове питання, на якому наголосив прем’єр, — співпраця з НАТО, яка залишається пріоритетом держави. У найближчій перспективі — це отримання ПДЧ, а згодом — набуття Україною повноправного членства.

З огляду на це уряд на своєму засіданні ухвалив проект акта про схвалення оновленого меморандуму про домовленість між урядом України та організацією НАТО із зв’язку та інформації стосовно співробітництва з питань консультацій управління зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцювання в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру».

Зачепив глава уряду й ситуацію з ковідом. За його словами, від початку вакцинальної компанії щеплено 13,5 мільйона осіб. З них повністю імунізовано — 11,4 мільйона. Але цього все ще недостатньо, наголосив він, тож за-
кликав українців йти до пунктів вакцинації. За даними ВООЗ, зауважив прем’єр, новий штам «омікрон» становить дуже високий ризик у всьому світі і може призвести до тяжких наслідків. І нові штами активно поширюються у тих країнах, де спостерігаються найнижчі темпи вакцинації.

Щоб запобігти поширенню нового штаму вірусу в Україні, уряд ухвалив рішення про заборону перетину українського кордону громадянам з країн, де зафіксовано розповсюдження нового штаму. Водночас для громадян України, які прибувають з цих країн буде встановлено обов’язкову самоізоляцію впродовж 14 діб.

Фото: kmu.gov.ua