Минув рік каденції обраної минулого року на посаду міського голови Умані Ірини Плетньової (на знімку).

Яким був цей рік? Що вдалося зробити міській територіальній громаді у розвитку старовинного міста? Які плани на майбутнє? Про це розмова кореспондента «Голосу України» з очільницею Умані.

— Ірино Григорівно, рік, що минає, був особливо напруженим. Доводилося «на марші» розв’язувати безліч проблем, котрих до цього часу не було. Як вдалося не лише втримати ситуацію, а й працювати на перспективу?

— Відповідь проста. Виклики, що постали перед містом і територіальною громадою, для мене не нові. Працюючи пліч-о-пліч з нашим народним депутатом України Антоном Яценком, я їх знала назубок. Тому одразу після обрання міським головою, без розкачування, взялася разом зі своєю командою до розв’язання найнагальніших проблем. Їх було дуже багато: від забезпечення ковідних відділень медичних закладів киснем до негайного ремонту вулиць, якими не могла проїхати машина «швидкої допомоги». Від будівництва дитячих майданчиків до ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Від встановлення у місті камер відеонагляду до запуску каналізаційного колектора... Кожен день розпочинався (і розпочинається нині) з усунення «вузьких місць», які накопичувалися роками. Темп роботи ми взяли високий. Однак сьогодні по-інакшому не можна.

— Житлово-комунальне господарство кожного міста — це побутові зручності й комфорт жителів. Що тут здійснено найважливішого?

— Вперше за багато років ми побудували та відремонтували велику кількість доріг та тротуарів, оновили мережу вуличного освітлення. Зокрема, нові асфальтовані дороги з’явилися на 30 вулицях міста, до кінця року ще на п’яти вулицях з’явиться нова асфальтована дорога. На 55 відремонтовано проїжджу частину та тротуари. По вулиці Великій Фонтанній замінено 500 метрів труб теплопостачання, по місту встановлено 239 нових дорожніх знаків, нанесено дорожню розмітку та замінено відбійники. У селі Полянецьке, яке входить до нашої територіальної громади, заасфальтовано центральну вулицю, у школі повністю замінено систему опалення та вікна. У дворах багатоповерхових будинків міста встановлено 18 дитячих та 13 спортивних майданчиків. Для забезпечення громадського порядку та екологічного спостереження створено комунальне підприємство «Уманська муніципальна варта». Й це лише короткий перелік нашого «комунального фронту».

— А що на «фронті» соціальному? Умань завжди славилася результативністю у цій сфері.

— Продовжуємо добрі традиції і починання. У місті діє 13 програм соціального захисту населення. Понад 24 тисячі громадян скористалися комплексною програмою «Турбота», 600 осіб отримали соціально-реабілітаційні послуги, наближені до санаторних, у тому числі 23 учасники АТО. Вперше за кошти міського бюджету надається матеріальна допомога на дороговартісне лікування важкохворих дітей. На прохання батьків запроваджено монетизацію одноразової допомоги при народженні дитини «пакунок малюка». Придбано автомобіль для забезпечення належного функціонування мобільної соціальної бригади. Спільно з благодійним фондом «Фонд родини Нечитайло» розпочато проект щодо придбання обладнання у соціальну кулінарну майстерню. Є багато інших проектів, спрямованих на якісні та доступні послуги для малозабезпечених, багатодітних родин, для дітей з особливими потребами, людей з інвалідністю.

Факт

На пільги, субсидії та соціальну допомогу виплачено понад 267 млн грн. Матеріальну допомогу надано 365 особам.

— Соціальна сфера тісно пов’язана з медичною. Які завдання довелося вирішувати цього року?

— Для нас, як і для всієї країни, 2021 рік був по-особливому напруженим і відповідальним щодо епідемічної ситуації, налагодження роботи лікувальних закладів у нових умовах. Водночас, ми намагалися розвивати медичну галузь. Адже пандемія неминуче завершиться, а про медицину завтрашнього дня потрібно дбати сьогодні. У цьому важливому питанні, як і в сотні інших, що стосуються багатогранного життя міста, ми маємо повне взаєморозуміння й підтримку нашого представника у Верховній Раді України Антона Яценка. Завдяки його сприянню нинішнього року лікарні міста отримали нове сучасне обладнання та спеціалізовану техніку. Уманську центральну міську лікарню забезпечено потужним комп’ютерним томографом, цифровим рентген-апаратом, відеогастроскопом, лоркокомбайном, апаратами УЗД та ШВЛ, автоматичним коагулометром та іншими медичними пристроями.

Нинішнього року відкрито сучасне приймальне відділення екстреної медичної допомоги, придбано автомобіль «швидкої допомоги». На базі центральної міської лікарні запрацювали ПЛР-лабораторія та центр чоловічого здоров’я. Уманський міський центр первинної медичної допомоги поповнився новим спеціалізованим автомобілем, закуплено нові комп’ютери, ноутбук, мобільні телефони для роботи лікарів... Одне слово, чимало зроблено, а ще більше у планах та задумах, аби життя уманчан ставало захищенішим і комфортнішим.

— Справді, перелік виконаного у медичній сфері вражає. Очевидно, зміни на краще відчули й в освіті?

— Не буду хвалитися, але вперше за багато років школи та дошкільні дитячі заклади забезпечуються всім необхідним з міського бюджету. Збір батьківських внесків на різні потреби лишився у минулому. Цю «данину» у навчально-виховних закладах ми суворо заборонили. Натомість шкільні ремонти, впорядкування та благоустрій територій від цього не постраждали, а лише виграли. Вперше за останні тридцять років розпочато капітальні ремонти шкіл № 3 та № 5, буде утеплено та опоряджено фасади навчальних закладів, проведено благоустрій територій. Ми не аврально, як колись, а планомірно оновлюємо приміщення шкіл та дитячих садочків, осучаснюємо спортивні та хореографічні зали, закуповуємо потрібне обладнання та інвентар. Для всіх перших класів міських шкіл закупили плазмові телевізори, ноутбуки, фліпчарти, магнітно-крейдові дошки, комплекти дидактичних матеріалів тощо. Пишаємося, що для гімназії та трьох шкіл придбали кабінети робототехніки й тепер наші учні показують відмінні результати, перемагають на різноманітних комп’ютерних змаганнях. Створено міський центр позашкільної освіти «Територія творчості» та дитячу школу мистецтв «Антарес», оновлено матеріально-технічну базу цих закладів. Працює 77 гуртків, які відвідують школярі всіх міських навчальних закладів. Успіхи юних уманчан у науково-технічній, мистецькій, літературній творчості — то також наша гордість. Нас надихає чудова особливість Умані — море юних, усміхнених облич. У міській громаді мещкають майже 23 тисячі молодих людей. У двох університетах та коледжах навчаються понад 18 тисяч студентів! Цього року в національному конкурсі «Молодіжна столиця України» Умань ввійшла у десятку кращих міст з питань реалізації молодіжної політики. Відомо, що молодь і спорт — нероздільні поняття. Ось чому розвиток фізкультури і спорту для нас — один з пріоритетів. У рамках соціального проекту «Активні парки — локації здорової України» ми відкриваємо спортивні майданчики, аби дедалі більше молоді долучалося до фізичної культури, до здорового способу життя.

Факт

У спортивній школі міста виховуються понад 600 спортсменів і працюють 19 тренерів. Уманчанка Юлія Юрійчук у складі збірної України з веслування на байдарках та каное взяла участь в Олімпійських іграх у Токіо.

— Умань — туристична столиця Східного Поділля. Крім знаменитої «Софіївки», меморіалу рабина Нахмана, який відвідують десятки тисяч паломників, що нового з’явилося у місті за останній час?

— Дуже багато. Це і Гідропарк, і екологічний парк «Хащі», і парк динозаврів, і нові локації в історичній «Софіївці». Й ще важливий нюанс. Із завершенням будівництва фінішної вишки на Осташівському ставі Умань остаточно закріпила за собою статус національного об’єкта спортивного туризму. У нас тепер постійно проводяться всеукраїнські змагання з веслування на байдарках і каное. Вже проведено три чемпіонати, в яких взяли участь понад 800 спортсменів. Глядачами захопливих змагань стали тисячі шанувальників водних видів спорту. Й ще одна чудова новина. Нинішнього року у нас розпочато грандіозне будівництво багатофункціонального спортивного комплексу. У цій потужній будівлі будуть басейни з доріжками для тренувань, спортивні зали, кілька залів для боротьби, тренажерні зали з найсучаснішим обладнанням...

— І це ще, здається, не все з того, що заплановано ввести в експлуатацію наступного року?

— Так. За державною програмою «Велике будівництво» у нас триває повномасштабна реконструкція міського Будинку культури. Після її завершення в уманчан з’явиться унікальний культурний простір для проведення концертів і фестивалів, для своєї творчої самореалізації і самовираження. Сюди можна буде приходити родинами, з малечею, адже для кожного буде заняття до душі. Ще один оригінальний проект під назвою «Умань. Дружба. Єрусалим» започатковано також цього року. Впевнена, що цей мальовничий, пізнавальний ландшафтно-парковий комплекс, аналогів якому немає в Україні, припаде до душі як містянам, так і гостям Умані — «міста, де на тебе завжди чекають». Цей слоган, на мою думку, якнайкраще характеризує дух і атмосферу нашої чарівної, неповторної красуні Умані.

— Бажаю вам, Ірино Григорівно, сил і натхнення, аби здійснилися всі задуми і мрії!

— Щиро дякую.

Із досьє «Голосу УкраЇни»

Ірина Плетньова народилася на Черкащині у місті Сміла 1971 року. Закінчила Уманський педагогічний інститут (тепер Уманський державний педагогічний університет). Працювала в освітніх закладах, займалася активною громадською роботою. Вісім років була помічником народного депутата України Антона Яценка. За вдачею наполеглива, цілеспрямована, ініціативна.

Життєве кредо — зроби щасливими тих, хто поряд.

Сімейний стан — заміжня. Виростила з чоловіком двох синів.

Інтерв’ю провела Лідія ЛІСОВА.

Фото надано Уманською міською радою.