Міністр оборони України Олексій Резніков.

На початку засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що разом зі світовою спільнотою Україна щороку 3 грудня відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Його проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році для того, щоб привернути суспільну увагу до таких людей, до захисту їхніх прав, гідності та благополуччя, зауважив він.

На засіданні Погоджувальної ради було ухвалено пропозицію депутатських фракцій та груп з приводу того, щоб заслухати в п’ятницю інформацію Кабінету Міністрів «Про обороноздатність України в 2021 році: безпекові підсумки року та перспективи». Відтак у рамках Години запитань до уряду з трибуни виступив міністр оборони Олексій Резніков. Він повідомив, що протягом першого місяця роботи на високій посаді спільно з командою проводив аналіз поточної ситуації. Після 6 грудня в офіційних ЗМІ Міноборони оприлюднять матеріали, в яких буде докладно розкрито основні кроки за найважливішими напрямами.

Але суть планів, за словами міністра, зводиться до двох тез. Передусім Міністерство оборони має стати однією з найкращих корпорацій України з точки зору ефективності управління, а Збройні Сили — одним із найкращих роботодавців.

Також необхідно перейти від тактичних рішень до системного розвитку фундаментальної спроможності Збройних Сил.

Сім днів із тридцяти на посаді міністра оборони

О. Резніков спільно з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним відвідував воїнів у зоні проведення Операції об’єднаних сил та на півдні країни, щоб на власні очі побачити ситуацію там, де є найбільше загроз. Ще вісім днів перебував у відрядженнях, зокрема у США та Ізраїлі. «Ми мали кілька днів інтенсивної роботи з профільним комітетом, — сказав він. — Хочу подякувати його голові Олександру Завітневичу та всім членам комітету за дуже конструктивну взаємодію. Так само дякую Міністерству фінансів. Нам вдалося успішно пройти робочу ситуацію і вчасно перерахувати грошове забезпечення та бойові нашим військовим».

Щодо безпекової ситуації О. Резніков зауважив: «Наше бачення чергових приготувань Російської Федерації збігається з оцінками іноземних партнерів. Розвідки взаємодіють дуже інтенсивно. Єдина відмінність — у сприйнятті.

Для нас ця війна триває майже вісім років. І ми вдячні нашим партнерам, які почали говорити про російську агресію та загрозу відкрито. Проте, коли її зафіксовано і визнано ними, ми пропонуємо сконцентруватися на формуванні спільної відповіді».

За словами міністра, Росія впродовж року застосовує тактику своєрідних хвиль. Відбувається концентрація військ неподалік наших кордонів, потім особовий склад відводився у місця постійної дислокації, а техніка залишалася. Це дає змогу противнику скоротити час на розгортання. У квітні та вересні цього року Росія стягувала до наших кордонів понад 50 батальйонно-тактичних груп. Нині навколо кордонів України та в тимчасово окупованому Криму в постійній готовності перебуває 41 батальйонно-тактична група, з яких 33 — на постійній основі, а 8 — додатково перекинуті до Криму. Сумарна кількість військ на території Російської Федерації а також на тимчасово-окупованих територіях, які можуть бути задіяні для ескалації, сьогодні оцінюється в 94,3 тисячі осіб. Але в Росії стартував новий навчальний період. Противник уже розпочав навчання поблизу України, активізував свою розвідку, перевіряє свою розвідку та здійснює заходи з маскування. Протягом минулого тижня відбулося посилення танками та бронетехнікою угруповань у Брянській та Смоленській областях. Зберігається напруження в Азово-Чорноморському регіоні. «За цими маневрами спостерігаємо не тільки ми, — запевнив міністр. — Тому сюрпризів не буде. Навпаки, наші військові зміцнюють напрями за найбільшими ризиками».

«Україна найбільше зацікавлена у політико-дипломатичному сценарії врегулювання ситуації, — зауважив міністр. — Жодних силових провокацій з нашого боку в принципі бути не може. Водночас шлях умиротворення агресора не розглядається — у разі потреби Україна дасть відсіч. Противник уже застосовує серію невійськових заходів — інформаційних, економічних, енергетичних тощо. Його мета — спровокувати внутрішню дестабілізацію, яка послабить нашу оборону. А за рахунок ситуації, яка склалася у Білорусі, в нас з’явилося додатково понад тисячу кілометрів кордону, який потрібно захищати. Ми розуміємо ці ризики і готуємося».

Паралельно ведуться інтенсивні консультації з міжнародними партнерами. Йдеться про швидкі та конкретні кроки — публічні і непублічні. За словами О. Резнікова, всі партнери висловлюють повну підтримку Україні. А в четвер Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про посилення практичної співпраці з Україною в рамках Європейського фонду забезпечення миру. ЄС виділить 31 мільйон євро для наших шпиталів та для посилення наших інженерних, кібер- та логістичних спроможностей. Це прецедент, каже міністр. Рішення надати практичну допомогу саме на рівні ЄС у такому форматі ухвалюється вперше.

Ситуація в Збройних Силах стабільна, а бойовий дух захисників та захисниць — високий, наголосив О. Резніков. «У понеділок відзначатимемо 30-ту річницю заснування ЗСУ, — продовжив він. — Три чверті новітньої історії армія існувала в режимі демонтажу, який переривався кількома спробами провести реформу. І чверть історії — іде війна. Нині стоїть завдання — продовжити зміни у воюючій армії і надати цим процесам системності. Ворог нам показав, навіщо потрібна армія. І що буває, коли про неї не дбаєш. Не кожна нація має такий привілей, як своя армія. Недарма армія — це символ державності та держави як такої. А її модернізація — це захист права на власну державу і право обирати майбутнє для нащадків. Міноборони і ЗСУ готові до виконання покладених на нас завдань».

Народні депутати традиційно мали можливість поставити запитання представникам Кабінету Міністрів. А тоді Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що в Міжнародний день людей з інвалідністю в українському парламенті перебуває делегація дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Члени делегації виявили бажання взяти участь у пленарному засіданні та виступити із короткими промовами. «Відповідно до вимог статті 6 та 34 Регламенту, нам необхідно прийняти відповідне процедурне рішення і проголосувати», — зауважив Руслан Стефанчук. Необхідні голоси в залі знайшлися, а відтак із трибуни виступив амбасадор ЮНІСЕФ з питань інклюзії Яніс МакДевід та українська активістка, яка захищає права людей з інвалідністю, Ліна Дешвар.


Амбасадор ЮНІСЕФ з питань інклюзії Яніс МакДевід, активістка із захисту прав людей з інвалідністю Ліна Дешвар.

Загалом до парламенту надійшло майже два десятки постанов про скасування рішення Верховної Ради від 30 листопада 2021 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№ 5600).

За заявою від двох фракцій про перерву із заміною на виступ, слово мали два представники фракції «Слуга народу» Олександр Ковальчук та Павло Сушко, які звернули увагу на проблеми людей з інвалідністю в нашій країні. «Цей день нагадує про обов’язок виявляти турботу один про одного», — зауважив О. Ковальчук. Він і його колега по фракції закликали допомагати людям з обмеженими фізичними можливостями в пошуках роботи та сприяти інтеграції в суспільство.

Натомість представниця «Європейської солідарності» Ніна Южаніна, яка виступила теж на вимогу двох фракцій, зауважила, що в четвер під час ухвалення двох проектів законів — № 6297 та № 6298 — відбулося порушення закону. Мовляв, у порівняльних таблицях до законів не було тексту, запропонованого комітетом до прийняття в залі. Відповідь на це питання мають дати компетентні органи, зокрема апарат Верховної Ради, наголосила парламентарій.

Тоді за пропозицією голови депутатської фракції «Голос» Ярослава Железняка на голосування поставили проект постанови про внесення зміни до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання № 6381 і схвалили її.

У п’ятницю народні депутати погодилися працювати без перерви. Заступниця Голови Верховної Ради оголосила низку запитів. А тоді парламентарії виступали з трибуни з різних питань.

Пряма мова

Міністр оборони О. Резніков:

— Наша розвідка аналізує всі сценарії, включно з найгіршими, і зазначає, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. Найвірогіднішим часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня. Наголошую: ескалація є вірогідним сценарієм, але не обов’язковим. І наше завдання — відвернути його. Що краще ми спрацюємо самі і разом з нашими партнерами, то меншою буде загроза ескалації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут