Директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації Сергій Натрус.

Розгляду кращих практик у сфері поводження з відходами у громадах Донецької і Луганської областей та обміну передовим досвідом був присвячений міжрегіональний екологічний форум «Поводження з відходами. Виклики та рішення», що відбувався упродовж двох днів у Донецькій торгово-промисловій палаті в Краматорську.

Донецька обласна державна адміністрація та департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, які організували форум за сприяння міжнародних партнерів, запросили до дводенної дискусії провідних фахівців у сфері перероблення відходів для обміну досвідом — від імплементації сучасних підходів до подолання критичної ситуації у цій галузі. Форум став майданчиком сприяння реалізації екологічних та енергоефективних рішень, налагодження діалогу та співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки та бізнесу. Захід сприяв також підвищенню рівня обізнаності представників громад та органів місцевого самоврядування у питаннях поводження з відходами.

Відкриваючи форум, голова Донецької обл-держадміністрації — керівник військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко привітав учасників і наголосив, що проблема комплексного використання ресурсів, сортування, утилізації та переробки сміття нині стоїть дуже гостро у всьому світі, а тим паче у таких промислових регіонах, як Донеччина.

«У Донецькій області комплексна робота в цьому напрямі ведеться вже майже двадцять років — з 2002-го, — сказав Павло Кириленко. — І нинішній стан поводження з відходами не порівняти з тим, що був на початку століття. Але ця робота буде тим ефективнішою, чим більше в ній буде спільних зусиль. І цей форум — гарна нагода для всіх зацікавлених сторін розробити спільне бачення подальших дій».

Очільник області подякував партнерам з Європейського Союзу та Програми розвитку ООН за сприяння, що надається. Адже, за його словами, ситуація з екологією в кожному окремо взятому містечку так чи інакше впливає на екологічне становище всього світу, й розв’язувати ці проблеми можна тільки разом.

Учасників заходу також привітали Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, координаторка програми Реформа місцевого самоврядування та децентралізації, Програми із відновлення та розбудови миру ПРООН Олена Рудич, президент Донецької торгово-промислової палати Максим Ануфрієв.

Змістовні доповіді й презентації на форумі представили директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації Сергій Натрус, представник Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні Айнарс Межуліс, проектна менеджерка, представниця Офісу реформ Марина Денисюк, віце-президент та голова Комітету з промислової екології та інновацій ПАЕУ, генеральний директор ТОВ «Центр екології і розвитку нових технологій» Владислав Антипов.

На форумі паралельно відбувалася робота в секціях «Організація системи роздільного збирання побутових відходів», «Промислові та небезпечні відходи: технології перероблення, загрози та виклики», «Органічні відходи: енергетичний потенціал та енергетична безпека України».

«Захист довкілля є відповідальністю кожного, і на це потрібно зважати в усіх сферах і на всіх рівнях. Настав час від окреслення проблем та планів перейти до чітких і технологічних дій», — наголошувалося під час міжрегіонального екологічного форуму.

Донецька область.

Фото прес-служби Донецької обласної державної адміністрації.