Статистика з цього приводу дуже виразна: тільки за останній рік у господарствах населення корів поменшало на 16,1%, а у підприємствах, навпаки, їх додалося — на 12,1%. 

Селяни пояснюють: корова перестала бути годувальницею родини, натомість починає «тягнути» з неї гроші. Адже корми та ветеринарне обслуговування дорожчають, а вартість молока за ними не встигає: його скуповують по 8—10 гривень за літр, і цього замало. От і виходить, що велику рогату худобу вигідно тримати лише тому, хто має змогу вирощувати корми, а не витрачатися на їх придбання — так вони дешевші. Хоча у таких сільгосппідприємствах теж нарікають на занизькі ціни від закупівельників.

— У нас на фермі 580 елітних корів. Їхнє молоко має таку жирність, якої у домашніх господарствах практично не буває — 3,5—3,6 відсотка. Відповідно, за високоякісний продукт переробники готові платити більше: віднедавна підняли оптову закупівельну ціну молока з 11 до 12,48 гривні за літр. Але така «планка» лише дає змогу окупити витрати — на розвиток залишається дуже мало, — відверто розповів директор державного дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район), кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов. — І попереду ніякого поліпшення не чекаємо — адже дорожчає електроенергія та паливо, техніка й добриво. Відтак, зросте й собівартість молока.

У підсумку спрацьовує закон економіки: якщо пропозиція певного продукту на ринку зменшується, а попит залишається сталим — ціна зростатиме. Так і відбувається: «молочка» для незаможних потроху перетворюється на делікатес. Херсонська пенсіонерка Віра Голобородько, котру я зустрів на Центральному ринку, скаржилася: «Купую літрову пляшку чи такий же за місткістю пакет молока раз на два дні, бо п’ю його кожного дня — у моєму віці, вважаю, це вже необхідність. Однак ще минулої весни та пляшка коштувала 19—20 гривень, а нині — 30—35. На ринку літр молока пропонують за 25 гривень — теж чимало. На місяць тільки молоко додатково забирає з гаманця мінімум 120 гривень, а пенсію підняли на 200. Та підскочило в ціні не тільки молоко! Тому з грішми після цього «підвищення» ще сутужніше стало».

До речі

Упродовж десяти місяців нинішнього року обсяг надоєного молока у регіоні становив 207,2 тисячі тонн. Це на 9,7% менше, ніж за аналогічний період 2020-го, інформує Головне управління статистики в Херсонській області.

Водночас, і на вітчизняних молокопереробних підприємствах стверджують, що за молоко як сировину в умовах її дефіциту змушені переплачувати: якщо у Латвії, Польщі, Угорщині тонну молока можна придбати за 320—330 євро, то у нас в другій половині 2021 року його вартість, у перерахунку на євровалюту, вже сягнула 410 євро.

Звідси — ледве не «космічні» ціни на готову продукцію. А пенсії та заробітки у наших співгромадян при цьому ну ніяк не дорівнюють «євросоюзівським»!

Херсонська область.