Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко (праворуч), голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко під час вшанування у Меморіальному комплексі Міністерства оборони пам’яті загиблих за свободу України воїнів.

Цього дня Перший заступник очільника парламенту разом із народними депутатами дев’ятого скликання поклали квіти біля Дзвону пам’яті, розташованого в Меморіальному комплексі Міністерства оборони.

«Ми вітаємо Збройні Сили України з ювілеєм — з тридцятою річницею створення, — зауважив Олександр Корнієнко. — Вітаємо в непростий час, в час, коли в Україні не перший рік іде війна. У цій війні наші Збройні Сили стоять на сторожі Незалежності, територіальної цілісності та суверенітету нашої держави».

Кожен боєць Збройних Сил проявив себе мужнім і сміливим воїном, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради. А держава і влада, каже він, має робити все для того, щоб наша армія була забезпечена необхідними ресурсами і крокувала до НАТО, рухалася в бік нових реформ і покращення свого матеріального забезпечення. Утім, не варто забувати й про важливі організаційні та навіть духовні питання, наголосив О. Корнієнко і нагадав у цьому контексті, що минулого сесійного тижня прийнято закон про Службу військового капеланства. «Упродовж останніх двох років ми просунулися і в плані виконання норми закону про те, що п’ять відсотків від ВВП має спрямовуватися на потреби ЗСУ, — сказав О. Корнієнко. — Також це законопроекти, пов’язані з реформуванням сфери державних закупівель, необхідні для того, щоб українська оборонна сфера почала працювати і на українське військо, і на експорт. Щоб наша сфера оборонних закупівель почала працювати якісно і всередині країни, і по всьому світу».

«У цей день хотілося б також згади всіх загиблих за Незалежність України хвилиною мовчання, — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради. — Вічна пам’ять всім, хто загинув у боях». Водночас він привітав військовослужбовців ЗСУ і побажав наснаги, витримки, світлого мирного сонця. «Цей мир обов’язково настане, — запевнив О. Корнієнко. — Із Днем Збройних Сил України! Із 30-ю річницею створення Української армії»!

До теплих слів на адресу наших захисників долучився і голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. «Завдяки вам наша держава є незалежною, — акцентував він. — Бажаю всім усього найкращого, щоб усі наші сини і доньки поверталися додому. І неодмінно з перемогою».

Меморіальний комплекс Міністерства оборони — це єдине місце в країні, де зібрано та назавжди вписано в історію імена загиблих захисників держави. У книгах пам’яті тут збережено прізвище кожного воїна, котрий віддав життя, захищаючи наші державність та незалежність. Тут вічно звучатимуть імена та віддаватимуться військові почесті тим, хто загинув у бою зі зброєю в руках або внаслідок поранення під час антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на сході країни, а також у миротворчих місіях. Книги побудовані за принципом календаря. Один розворот відповідає одному дню в році. Щоранку під час урочистого ритуалу відкривається нова сторінка. На ній зазначено імена тих, хто загинув у цей день.

На майданчику біля зали встановлено товсту зігнуту металеву пластину наче прошиту різними видами зброї. Вона уособлює тіло українського війська. А увінчує композицію Дзвін пам’яті, виготовлений на кошти небайдужих громадян. На ньому імітовано кіптяву, ніби дзвін вийшов із вогню і загартований ним. Тут щоденно відбувається церемонія вшанування захисників України, внесених до книг пам’яті. За сигналом труби починається вихід роти почесної варти. Труба і барабан закликають до тиші. У цій атмосфері диктор озвучує імена загиблих зі сторінок, що відповідають сьогоднішньому дню. На честь кожного з них лунають удар дзвону та військовий салют. Пам’ять не тоне в сухих цифрах статистики втрат.

Щодня вшанувати пам’ять героїв приходять батьки загиблих, військовослужбовці, іноземні делегації, кияни і гості столиці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua