Президент України Володимир Зеленський під час урочистих заходів з нагоди 30-ї річниці ЗСУ на площі Свободи в місті Харкові.

Фото з сайту president.gov.ua

З нагоди святкування 30-ї річниці Збройних Сил України одночасно у Києві, Харкові, Львові, Одесі, Краматорську та Озерному Житомирської області відбулися урочистості за участю глави держави, керівництва Міністерства оборони України та ЗСУ.

У понеділок, 6 грудня, під час робочої поїздки до Донецької області Президент Володимир Зеленський побував на передових позиціях української армії в зоні проведення операції Об’єднаних сил і привітав військових з професійним святом. Як повідомляє сайт Офісу Президента, глава держави ознайомився з оперативною ситуацією в зоні проведення ООС, оглянув командний пункт однієї з бригад ЗСУ, поспілкувався з військовослужбовцями, вручив їм цінні подарунки та державні нагороди.

«Маю честь сьогодні бути разом з вами. Дякую вам за те, що захищаєте суверенітет і територіальну цілісність України», — зазначив Володимир Зеленський.

Того самого дня він взяв участь у святкових заходах на площі Свободи у Харкові.

У своїй промові Президент нагадав, що 6 грудня 1991 року було ухвалено закон про Збройні Сили України, але українське військо має тисячолітні традиції — від дружини Київської Русі, запорозьких козаків, січових стрільців, повстанців та бійців у складі армій антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. За його словами, всі вони служили прикладом військового гарту, мужності та стійкості для сучасного покоління українських військових.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх захисників, які віддали життя за Україну. Зокрема, Володимир Зеленський закликав присутніх вшанувати пам’ять загиблих при падінні військового літака Ан-26 курсантів. Трагедія сталася рік тому біля Чугуєва Харківської області. Воїни почесної варти салютували з особистої зброї шість разів. Як зазначив глава держави, полеглих бійців вшановують усією великою, вільною, незалежною та мирною Україною, якою вона є «завдяки нашим бійцям та всім видам і родам військ»...

У Краматорську командувач операції Об’єднаних сил / Joint Forces Operation генерал-лейтенант Олександр Павлюк передав військовим сертифікати на 34 броньовані автомобілі «Козак-2М1».

Фото Операції об’єднаних сил / Joint Forces Operation у Фейсбуці.

Володимир Зеленський у своєму виступі згадав військову розвідку, якою пишається український народ, і пригадав, як під час подій в Афганістані у максимально небезпечній обстановці завдяки її діям було врятовано майже тисячі осіб. Потім додав: Україна пишається Силами спеціальних операцій, Десантно-штурмовими військами та кібервійськами, а також військовими капеланами і «нашими захисницями», маючи на увазі, що сьогодні в ЗСУ служать понад 32 тисячі жінок і дівчат.

Також, за словами Президента України, наш український народ пишається своїми ветеранами, і пообіцяв: наступного року, вперше з 2014-го, буде повністю закрито чергу на квартири для всіх ветеранів війни на сході.

Народний депутат України, Герой України Ігор Герасименко і заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк під час урочистостей з нагоди 30-ї річниці Збройних Сил у Києві.

Фото зі сторінки Ігоря Герасименка у Фейсбуці.

«Ми пишаємося Збройними Силами України. Усіма, хто визволяв Маріуполь, Слов’янськ, Краматорськ. Усіма, хто приніс мир в Авдіївку, Бахмут та Щастя. Усіма, хто обов’язково принесе мир у Донецьк. Усіма, хто принесе мир у Луганськ. Усіма, хто принесе мир у Крим. Ми щиро вітаємо наших захисників, наших захисниць! Ми безмежно дякуємо нашим бійцям! Ми низько вклоняємось нашим воїнам! Сьогодні. Завтра. І кожного дня! З Днем Збройних Сил України!» — резюмував Володимир Зеленський.

Під час виступу глава держави наголосив на забезпеченні нашої армії сучасними зразками техніки та озброєння. Зокрема, він зазначив, що в Україні вперше почали серійне виробництво та постачання до ЗСУ ракетного комплексу «Нептун», а також вперше запущено комплексну ракетну програму. Українське військо отримало протитанкові ракетні комплекси Javelin та контрбатарейні системи.

«Ми розбудовуємо наш військово-морський флот. Ми підписали угоду з Великою Британією на суму понад 60 мільярдів гривень для будівництва наших ракетних катерів, військово-морських баз, постачання протимінних кораблів, оснащення протикорабельними ракетними комплексами. Спільно з Туреччиною ми будуємо корвет класу Ada», — розповів Володимир Зеленський.

За його словами, вперше в історії України підписано контракт на виробництво та постачання Повітряним силам трьох нових військово-транспортних літаків Ан-178. Також на озброєння прийнято безпілотні авіаційні комплекси «Лелека» і «Байрактар». Президент анонсував будівництво українського заводу з виготовлення сучасних військових дронів. І повідомив, що з нагоди 30-річчя ЗСУ армія отримає майже сто одиниць озброєння.

Глава держави також розповів, що Україна спільно з Канадою започаткували космічний проект щодо створення космодрому для ракети-носія «Циклон» вітчизняного виробництва. Мовляв, на Атлантичному узбережжі Канади вже розпочато будівництво стартового майданчика.

В Одесі за дорученням Президента міністр оборони Олексій Резніков вручив бойові прапори 801-му окремому загону боротьби з підводними диверсійними силами та засобами, 194-му понтонно-мостовому полку Державної спеціальної служби транспорту, 37-му окремому полку зв’язку, прапор зі стрічкою з почесним найменуванням «Дніпровська» — 26-й окремій бригаді Державної спеціальної служби транспорту.

Фото Укрінформу.

У межах святкування Дня ЗСУ провели телеміст Харків — Київ — Краматорськ — Львів — Одеса — Озерне. У кожному з міст відбулися демонстраційні покази новітніх зразків озброєння та військової техніки, церемонії вручення бойових прапорів та почесних найменувань військовим частинам, нагородження військовослужбовців державними відзнаками.

Під час урочистостей у Харкові Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний передав сертифікат на 10 сучасних броньованих автомобілів, створених в Україні за стандартами НАТО, начальнику озброєння 3-го окремого полку спеціального призначення ім. Святослава Хороброго підполковнику Олексію Андрусевичу. Сертифікат на отримання трьох модернізованих танків Т-64БМ2 з покращеними бойовими характеристиками отримав командир танкового батальйону 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка капітан Роман Зуй, а сертифікат на 10 вітчизняних бронетранспортерів БТР-4Е вручено начальнику штабу механізованого батальйону цієї бригади, Герою України Василю Божку.

Під час відеовключення з аеродрому в селищі Озерне сертифікати на три літаки (модернізований Су-27 із підвищеними бойовими характеристиками, навчально-бойовий Л-39 та модернізований за стандартами НАТО військово-транспортний Ан-26), вертоліт Мі-28 армійцям вручив т. в. о. командувача повітряного командування «Центр» генерал-майор Юрій Ставський.

А у Краматорську того ж дня командувач Операції об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк передав військовим сертифікати на 34 броньовані автомобілі «Козак-2М1».
У Львові, Києві й Одесі представники ЗСУ отримали у своє розпорядження відповідно 15, 13 і 12 легкоброньованих автомобілів Hummer, наданих США в межах матеріально-технічної допомоги.

У Львові начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Шаптала вітав військових з нагородами.

Фото Львівської ОДА.

Одночасно в Одесі відбулася церемонія включення до складу Військово-Морських сил патрульних катерів Island. Відомо, що до кінця цього року командування ВМС сформує дивізіон катерів, що матимуть відповідне озброєння і дислокуватимуться в районі порту «Южний».

Після передачі військової техніки у Харкові Президент України вручив державні нагороди військовослужбовцям ЗСУ та взяв участь у церемонії присвоєння вищих військових звань та почесних найменувань, а також вручення бойових прапорів військовим частинам.

У режимі відеовключення за дорученням глави держави відбулося вручення бойових прапорів у районі проведення операції Об’єднаних сил та в інших містах України.