При цьому три регіони вже перетнули позначку у 50 відсотків щеплених принаймні однією дозою вакцини. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Щоб прискорити цей процес, уряд затвердив рішення про порядок виплати тисячі гривень повністю вакцинованим особам. «На першому етапі ця програма реалізовуватиметься з 19 грудня через застосунок «Дія», тож уже наступного тижня буде запущено бета-версію цієї послуги», — повідомив глава уряду, додавши, що для отримання виплати українці мають оформити спеціальні віртуальні картки «Е-підтримка». «Для отримання тисячі гривень ще цього року потрібно до 29 грудня подати в «Дії» відповідну заявку», — сказав Д. Шмигаль.

Інформуючи про заплановану реалізацію проекту першого концесійного автобану, прем’єр повідомив, що з цією метою уряд вносить до парламенту законопроект, яким пропонується врегулювати питання відведення земельних ділянок для будівництва об’єктів транспортної інфра-структури, які мають надважливе значення для держави.

Також в Україні з 15 грудня запускається експериментальний проект «Електронна черга перетину кордону». «Ідея роботи черги доволі проста і передбачає бронювання часу, коли можна перетнути кордон», — повідомив Д. Шмигаль, висловивши переконання, що це дасть змогу швидко проходити оформлення на кордоні, щоб транспортні засоби не простоювали на пунктах пропуску по декілька днів.

Ще один експериментальний проект передбачає запровадження накопичувальної пенсійної системи для працівників підприємств великої приватизації. «Інвестор, який купує такий державний об’єкт, протягом двох років після приватизації сплачуватиме внески в недержавні пенсійні фонди для більш як половини працівників підприємства. Внески становитимуть не менш як 4 відсотки від зарплати. Це стане одним із перших кроків до повноцінного запровадження накопичувальної пенсійної системи», — повідомив прем’єр.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до Верховної Ради два законопроекти, які посилюють відповідальність публічних осіб за заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації РФ територій України і спроби легалізувати та легітимізувати анексію частини території України. Зокрема, Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити нормою про встановлення за такі дії штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного правопорушення — від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів. «Усі наші та іноземні політики і публічні діячі, які розповідають про нібито громадянську війну в Україні чи про неукраїнський Крим, мають нести за це відповідальність, бо тут йдеться не про свободу слова, а про сприяння агресору», — наголосив Д. Шмигаль.