В умовах впровадження реальних реформ органи місцевого самоврядування покликані сприяти розв’язанню життєво важливих проблем державного значення та покращувати добробут у своїх громадах. Про те, як вдається бути рушієм позитивних змін, які виклики доводиться долати, ведемо мову із головою Гвіздецької територіальної громади Михайлом Дяківим.

«Наша громада — одна з наймолодших на Прикарпатті, якраз відзначаємо рік у новому статусі, — розповідає керівник. — Вісім сіл довго приймали рішення об’єднатися з центром у Гвіздці, тож не отримали такої підтримки з державного бюджету, як громади, створені раніше. Самостійне господарювання довелося розпочати із майже тримільйонним бюджетним боргом».

Михайло Дяків наголошує, що довелося приймати непопулярні рішення, аби зберегти у громаді школу мистецтв, пожежну частину, інші об’єкти. Не обійшлося без оптимізації, скорочення штатів. Усім догодити було важко. Проте не роздували штат апарату: всі керівні функції у громаді здійснюють 24 працівники. Немає старост, діловодів. Громада компактна: в межах чотирьох кілометрів від крайніх точок до центру.

«Завдяки мешканцям громади та працівникам селищної ради, злагодженій роботі вдалося успішно вийти з мінусового бюджету, — акцентує Дяків. — Маємо навіть перевиконання. Довелося виставити на продаж через конкурс об’єкти оренди. Із двох проданих кошти спрямували на розвиток і придбання необхідної для господарювання техніки: нового сміттєвоза із снігоочисною лопатою та екскаватора-навантажувача. Довелося самим подбати про сміттєві баки — інші громади отримали на це кошти з обласного, державного бюджетів».

Багато проблем торік було навколо дільничної лікарні, яку прийняли на баланс селищної ради. Триває ремонт приміщення та перепрофілювання на поліклініку з денним стаціонаром. Власними силами замінили вікна, перекрили дах, закупили будматеріали для ремонту першого поверху.

«Прагнемо, щоб кожне село громади відчуло позитивні зрушення, — наголошує керівник. — Це оновлення в Кулачківській школі території, класних приміщень, харчоблока, обладнання майданчика зі штучним покриттям у селі. Встановили вуличне освітлення в центральній частині Кулачківців і Хом’яківки. Ремонтуємо комунальні дороги» Михайло Дяків акцентує на вагомій спонсорській допомозі та підтримці ініціатив керівників установ. Приміром, директор Гвіздецької школи Ольга Костюк доклала чимало зусиль для покращення матеріальної бази закладу: придбали мобільну котельню. Незабаром тут з’явиться ще новий 800-кіловатний твердопаливний котел, який подаватиме тепло й на селищну раду. Її планують перенести до приміщення колишнього райкому. Чимало зроблено стосовно благоустрою Гвіздця. А це — обличчя громади, депутатського корпусу. Тож голова ТГ принагідно подякував усім, хто підставляє плече в розбудові населених пунктів.

Івано-Франківська область.

Валентина БЛИЗНЮК
Людмила СТРАЖНИК