Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку праворуч) під час зустрічі з Послом Держави Ізраїль в Україні Міхаелем Бродським (на знімку ліворуч) попросив розглянути питання присвоєння звання «праведник» українцям, які в роки Голокосту рятували єврейські життя.

«Мова йде про митрополита Андрея Шептицького та священика Омеляна Ковча. Це було б розцінено як важливий крок у зміцненні дружби між нашими народами», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України подякував ізраїльській делегації за участь у пам’ятних заходах із приводу трагедії Бабиного Яру.

Крім того, глава парламенту зазначив, що Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму. За його словами, про важливість цього питання для України свідчить прийняття Верховною Радою Закону «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні», який підписано Президентом України 7 жовтня 2021 року. «Я сподіваюсь, що ця активність буде оцінена з боку ізраїльської сторони», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що наступного року Україна вшановуватиме 90-ті роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років.

«Я хотів би особисто звернутися до спікерів усіх країн, до дружніх до нас парламентів із пропозицією, щоб наступного року знайти можливість і визнати Голодомор актом геноциду українського народу. Якби Ізраїль наслідував приклад бага-тьох держав світу, для нас це була б дуже велика й цінна підтримка», — висловив прохання глава парламенту України.

Учасники також обговорили питання міжпарламентської взаємодії та торговельно-економічного співробітництва. Зосередили увагу й на питаннях політики безпеки та оборони, протидії дезінформації та фейкам.

Крім того, Руслан Стефанчук розповів про впровадження в Україні парламентської реформи, яка, зокрема, передбачає створення дослідницької аналітичної служби. «У цьому аспекті для нас може бути корисним досвід Дослідницько-аналітичного центру Кнесету», — наголосив Руслан Стефанчук та попросив поділитися досвідом функціонування цього центру.

Секретаріат Голови Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua