Насамперед, за його словами, народні депутати мають завершити розгляд постанов, які блокують підписання законопроекту № 5600, має бути ухвалено також законопроекти про надання громадянства особам, які брали участь у захисті територіальної цілісності та суверенітету України, та щодо діяльності АРМА. Водночас одним із надважливих законопроектів Руслан Стефанчук назвав проект про локалізацію. «Тобто, це можливість підтримки вітчизняного виробника. І я сподіваюсь, що цей законопроект знайде підтримку у сесійній залі, бо він якраз про створення робочих місць, про що ми говоримо. І це конкретна підтримка перед новим роком для того, щоб українська економіка стала україноорієнтованою. Це надзвичайно важливий напрям», — наголосив глава парламенту.

Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради повідомив, що законопроект про столицю не розглядатиметься цього пленарного тижня. Руслан Стефанчук додав, що до кінця року парламент має ухвалити низку важливих законопроектів, пов’язаних у т. ч. й і з дедлайном, а розгляд поправок до цих законопроектів, яких загалом понад 300, може цьому завадити. «Тому ми виходили з того, що є пріоритетність, є питання, які потрібно завершити в цьому році. Решта питань будуть доведені до логічного завершення, але на початку наступного року», — сказав він.

Прокоментував глава парламенту й ситуацію із заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі: «Ситуація є дійсно неприємною. Це загальна оцінка. Таку ж дав Президент України. Крім того, ви знаєте, що вже є рішення уряду про звільнення цього пана з посади заступника міністра і це, мені здається, той приклад, який має бути — швидка і однозначна реакція».

Щодо Етичного кодексу народного депутата, про що йшлося на Погоджувальній раді, Руслан Стефанчук зазначив, що совість — кращий контролер. «Але, безперечно, ми не маємо умовчувати те, що відбувається в парламенті. Тому в межах робочої групи, яка займається питаннями парламентського права, розглядатиметься й напрацювання так званого Кодексу парламентської етики. Він, сподіваюсь, буде прийнятий у стінах парламенту», — зазначив Голова Верховної Ради.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.