Юрій Бойко, Артур Герасимов, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

На початку засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук прозвітував про минулий парламентський тиждень. Розпочав із роботи делегації в XI засіданні міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму і Сенату Республіки Польща та Сеймасу Литовської Республіки. За результатами засідання, яке відбулося 6 грудня, підписано меморандум про співпрацю між парламентами, який складається із 38 чітко сформульованих пунктів, що дають чіткі відповіді на всі питання щодо ситуації, яка склалася на кордоні наших країн, повідомив Р. Стефанчук. Минулого тижня в парламенті також відбулася низка зустрічей.

Наприкінці тижня Голова Верховної Ради підписав закон про бюджет на наступний рік і його одразу підписав Президент. «Цього року ми своєчасно прийняли наш головний фінансовий документ, — зауважив очільник законодавчого органу влади. — Хочу подякувати всім вам — фракціям, народним депутатам, групам за те, що зважено і збалансовано прийняли державницьку позицію. Тепер хочу звернутися до органів місцевого самоврядування з проханням на підставі закону про бюджет на 2022 рік своєчасно розглянути проекти місцевих кошторисів для того, щоб ми увійшли в новий рік без запізнень і затримок, а з чітким і зрозумілим фінансовим поняттям на наступний рік».

Водночас, Голова Верховної Ради закликав голів комітетів подати свої пропозиції до плану законопроектних робіт на наступний рік з тим, щоб на початку 2022-го затвердити його і вже третій рік поспіль рухатися за чіткою схемою і виконувати щоразу більше із поставлених завдань. Р. Стефанчук також повідомив, що цього тижня при Голові Верховної Ради буде створено науково-консультативну раду з питань законодавства, до якої увійдуть найбільш фахові та авторитетні науковці та практики в сфері законотворення, і закликав охочих подавати свої кандидатури, «для того, щоб якість законодавства у нас стала пріоритетом діяльності Верховної Ради дев’ятого скликання».

На думку Р. Стефанчука, законодавчий орган влади вже може відновити роботу в форматі парламентських слухань. «У зв’язку з поширенням COVID-19, ми мали велику паузу, але ми прийняли правила, за якими ми допускаємо людей у Верховну Раду (це вакцинація, відповідні тести, або довідка про недавно перенесену хворобу). Використовуючи ті самі принципи, ми можемо провести слухання із найбільш важливих питань», — сказав він. І закликав представників комітетів дати свої пропозиції до проведення таких засідань у сесійній залі. А також запропонував керівникам фракцій і груп у середу о 15.00 провести зустріч з керівництвом Верховної Ради для того, щоб підбити підсумки року, що минає, і озвучити плани на наступний рік. А також закликав голів комітетів звернути увагу на своєчасну трансляцію засідань комітетів та викладення всіх необхідних документів на сайті Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко висловив сподівання, що цього тижня в сесійній залі пануватиме конструктивна робота, «з огляду на те, що багато завдань і порядок денний дуже насичений».

За його словами, на порядку денному цього тижня будуть фінансові реформи, питання про допуск підрозділів іноземних військ на територію нашої країни для навчань, призначення позачергових виборів у різних куточках країни, а також членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, питання ратифікації міжнародних документів тощо. О. Корнієнко також попросив колег звернути увагу на ініціативи, запропоновані Президентом. Передусім це законопроект, який стосується адмінпроцедури. «Пропозиції, які надійшли минулого тижня, дуже слушні і ми їх підтримуємо, — зауважив він. — Будемо просити їх підтримати в залі». Ідеться також і про ініціативу, яка передбачає відновлення звітування партій. Поки що вона не в порядку денному сесії, але цілком імовірно представники фракції «Слуга народу» це питання запропонують включити в роботу.

О. Корнієнко також повідомив, що відбулося засідання робочої групи, яка працює над змінами до Регламенту Верховної Ради. Він подякував за конструктивну роботу тим фракціям, які долучилися до першого засідання, і закликав тих, хто ще не долучився, взяти участь в онлайн-засіданні групи, яке відбудеться на початку наступного тижня. «Для нас важливо почути вашу думку, спробувати її врахувати і домовитися, — сказав політик. — У нас немає задачі приймати якісь директивні рішення в цій групі». Він також наголосив на необхідності активізувати роботу для внесення змін у Конституції в частині децентралізації. Орієнтовний склад міжкомітетської робочої групи, яка складатиметься виключно із народних депутатів від влади та опозиції, вже затверджено, повідомив перший заступник глави парламенту.

І Голова Верховної Ради, і його Перший заступник звертали увагу на питання депутатської етики і наголошували на неможливості оголошення депутатських запитів, які містять відверто провокативні теми. Та більш детально на цьому питанні зосередилася заступниця глави парламенту Олена Кондратюк. «Напевно, вже прийшла ця необхідність поговорити про етичну поведінку народних депутатів у залі Верховної Ради», — сказала вона. І продовжила: «Ми розуміємо, що політика в Україні дуже персоніфікована і парламент, на жаль, сприймається за персоніфікацією кожного депутата, а не інституції загалом. І якщо ми не зробимо крок назад і не поговоримо про проблеми, які вже стали етично некоректними в стінах парламенту, то дев’яте скликання скоро так і завершить свою роботу». У цьому контексті О. Кондратюк висловила пропозицію, що анонсована зустріч із керівництвом фракцій якраз може стати майданчиком, на якому за участю очільника Регламентного комітету можна буде поговорити, як напрацювати Етичний кодекс народного депутата. Цей документ може стати однією зі складових комплексної програми відновлення довіри суспільства до Верховної Ради. Це одне зі ключових завдань на 2022 рік, наголосила політикиня. Вона акцентувала на важливості відновлення формату парламентських слухань, розблокуванні роботи Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. А також поінформувала, що отримує багато запитів, які стосуються фінансування оновлень у роботі парламентського телеканалу «Рада». «Ми всі зацікавлені в модернізації роботи цього телеканалу, — сказала О. Кондратюк. — Ми розуміємо, що це останній державний канал, який буде займатися мовленням і паритетно висвітлювати діяльність Верховної Ради, незалежно від політичних цілей». А тому вона звернулася до керівника апарату Верховної Ради і всіх причетних інформувати про те, які зміни відбуваються в роботі каналу.

Перший заступник глави фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець подякував колегам за ефективний минулий сесійний тиждень і повідомив, що політична сила, яку він представляє в парламенті, підтримує запропонований на цей тиждень порядок денний. Із цього переліку він виокремив закони про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (№ 4358), про встановлення Дня української державності, про підтримку експорту України (№ 5376), про індустріальні парки. Також попросив додати до порядку денного низку законопроектів. Як от, наприклад, так званий закон про локалізацію, про політичні партії, зміни до закону про публічні закупівлі тощо.


Степан Чернявський, Роман Костенко, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець, Тарас Мельничук.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко висловив переконання в тому, що основною подією минулого тижня стали переговори Президента Володимира Зеленського з Президентом США. Ці переговори проходили практично без участі України, запевнив він. Але парламент не може стояти осторонь від подібних процесів, а тому необхідно прийняти закони, які «дозволять розблокувати політичний процес вирішення конфлікту» на сході, вважає Ю. Бойко. «Парламент багато заборгував суспільству», — сказав він і закликав розмовляти з ФОПами, які протестують під стінами Верховної Ради. А також припустив, що одним із перших питань, які парламент розгляне в новому році, стане перегляд бюджету, бо він несправедливий.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов звернув увагу на ситуацію, яка склалася довкола порушення закону заступником міністра внутрішніх справ. Високу посаду пан Гогілашвілі отримав виключно через особисте знайомство з В. Зеленським, як і низка інших представників влади, які дозволяли собі нападати на журналістів, чи сідати п’яними за кермо, запевнив народний депутат. А. Герасимов також наголосив на необхідності створити ТСК, яка розслідує, куди поділися гроші з ковідного фонду.

Очільниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко передусім закликала прислухатися до так званих ФОПів, які протестують під стінами парламенту. У них не просто відібрали пільгову систему оподаткування, а позбавили їх роботи і здатності утримувати свої родини, а тепер навіть не хочуть вислухати, наголосила політик. Натомість вона повідомила, що ці люди вимагають негайно ухвалити законопроект № 5866-1. Через штучно створену енергетичну кризу нині маємо в країні колосальну інфляцію, яку уряд не відображає в цифрах, але яку добре відчувають усі, хто купує продукти, запевнила Ю. Тимошенко.

Заступник голови фракції «Голос» Роман Костенко висловив підтримку і повагу поліцейським, які зробили публічною недостойну поведінку заступника міністра. Необхідно провести аудит і виявити всіх високопосадовців, які недостойно поводяться і всіх їх необхідно звільнити, переконаний народний депутат. На тлі постійних розмов про можливу ескалацію конфлікту парламент повинен реагувати на виклики, запевнив він. Необхідно робити дієві кроки в напрямку НАТО, вважає Р. Костенко. У цьому контексті він наголосив на важливості реформи СБУ. А відтак запропонував уже цього тижня розпочати розгляд законопроекту № 3196.

Віктор Бондар від депутатської групи «За майбутнє» назвав «вкрай пріоритетні» питання, які є в порядку денному, але стоять у такій частині, що дістатися до них буде нереально. Утім, ці документи пов’язані з імплементацією різних європейських норм і мають вступити в дію з 1 січня. Йдеться, зокрема, про закон про Національну комісію з регулювання зв’язку та пошти (№ 6055), про законопроект, який стосується публічних закупівель у сфері енергетики (№ 6273), а також про документ, який передбачає перейменування міста Володимир-Волинський на Володимир (№ 6378) і законопроекти про визнання примусового переселення з території Польської Республіки в 1944-51 роках (№ 2038) та про охорону дитинства (№ 3124).

Олег Кулініч від групи «Довіра» зауважив: в умовах, коли агресор постійно загрожує нашим кордонам, чіткі й зважені дії влади — це те, що найбільш важливо для українців. Усі зусилля необхідно направити на посилення обороноздатності нашої держави та на успішні дії дипломатичного корпусу. Не менш важливим є питання енергетичної безпеки, адже воно стосується не лише тепла, а й економічної стабільності. Люди також кажуть про необхідність компенсувати проїзд автотранспортом для пільгових категорій громадян, каже народний депутат. Він також закликав ухвалити законопроекти, які стосуються пільг для чорнобильців.

Під час Погоджувальної ради народні депутати вирішили заслухати в п’ятницю під час години запитань до уряду Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який розповість про соціально-економічну ситуацію в країні та заходи з вирішення проблемних питань.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут