Після спалаху невдоволення минулої осені пайовиків із Пітушків і Берегів на Млинівщині Рівненської області, в яких орендує земельні паї ТзОВ «Райзахід», нещодавно збори щодо перегляду орендної плати агроформуванням за користування паями провели мешканці Миколаївського старостинського округу Повчанської територіальної громади на Дубенщині.

Щоправда, поки що про порозуміння чи бодай натяк на узгодження позицій у ставленні до болючого питання не йдеться: спочатку в село на збори ніхто з орендарів не прибув, а на повторне зібрання представники товариства з’явилися, але не були уповноважені розв’язувати цей проблемний клубок. Тому просто відбулася емоційна розмова, яка нічого не вирішила.

У населених пунктах Миколаївського старостинського округу Повчанської громади ТзОВ «Райзахід» орендує більш як тисячу гектарів землі. Водночас тут господарює ще три агроформування: «Вілія», «Деметра», «Дубенська аграрна компанія». Тож селяни, які здали паї в ці агроформування, залишилися задоволені орендною платою: за середній розмір паю, який становить 3,14 гектара, їм виплачують більш ніж по 18 тисяч гривень. Водночас ТзОВ «Райзахід» «ощасливлює» своїх орендодавців приблизно вдвічі меншою сумою.

Зрозуміло, що ця фінансова пропорція спонукає селян добиватися в орендарів або підвищеної орендної плати, або ж, як кажуть, відпустити їх у вільне плавання. А до якого господарського берега пристати, то вже вони самі вирішуватимуть.

Головне — люди хочуть мати більший зиск від землі, однак поки що їм на заваді договірні зобов’язання з ТзОВ «Райзахід».
Отож протистояння триває.


Млинів.