Тож хоча в Україні вже впродовж п’яти тижнів фіксується зменшення зареєстрованих випадків COVID-19, правила доступу до публічних місць із ковід-сертифікатами та носіння масок залишатимуться в силі. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Уже вакцинувалися понад 40 відсотків дорослих українців, і наші медики продовжують робити понад мільйон щеплень на тиждень. Однак останнім часом темпи вакцинації починають падати», — сказав глава уряду, наголосивши, що поки в Україні не вакцинуються 70 відсотків населення, ми будемо змушені до-тримуватися встановлених карантинних обмежень.

Стимулювати вакцинацію також має програма «єПідтримка». За декілька останніх днів банки вже відкрили понад 1,7 мільйона віртуальних карток для виплат вакцинованим громадянам 1000 гривень.

Оцінюючи перебіг опалювального сезону, прем’єр запевнив, що ситуація надійна та стабільна. «До початку опалювального сезону в підземних сховищах було 18,6 мільярда кубометрів газу, а станом на середину грудня зберігається понад 15 мільярдів кубометрів. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити блакитним паливом і людей, і комунальні заклади, і промислових споживачів», — сказав Д. Шмигаль.

Коментуючи повідомлення про те, що на складах закінчуються запаси вугілля, глава уряду повідомив, що в грудні його поставки очікуються на рівні майже 2 мільйонів тонн, тоді як плановане споживання має становити 1,7 мільйона тонн. «Крім того, з початку опалювального сезону активізовано видобуток вугілля на державних шахтах та вживаються заходи, щоб перед шахтарями не було заборгованості у зарплаті», — сказав прем’єр.

Міністр енергетики Герман Галущенко поінформував, що станом на середину грудня державну підтримку на 2021 рік забезпечено в повному обсязі. «На виплату зарплат спрямовано майже 6,5 мільярда гривень, а також робилося все можливе для максимального скорочення заборгованості у зарплатах. Зокрема, в листопаді-грудні для цього було виділено майже мільярд гривень, який уже надійшов на вуглевидобувні підприємства», — сказав він, додавши, що за результатами переговорів «Центренерго» також перерахувало шахтарям 370 мільйонів гривень, які буде спрямовано на зарплати.

Д. Шмигаль також запевнив, що з початку опалювального сезону жодних віялових відключень, пов’язаних із заходами для примусового зниження споживання, не відбувалося, а графіки обмеження потужності та аварійного відключення не застосовувалися. «Це офіційне повідомлення «Укр-енерго», і тільки «Укренерго» може застосовувати такі обмеження», — наголосив він, зауваживши, що кількагодинні відключення, які можуть відбуватися в тому чи іншому населеному пункті, — це або невідкладні ремонтні роботи на лініях електропередач, про які попереджають заздалегідь, або аварійні ситуації, пов’язані з погодними умовами.

На виконання Меморандуму з місцевою владою, за яким керівники міст узяли на себе зобов’язання, що тарифи в нинішньому опалювальному сезоні підвищуватися не будуть, уряд затвердив порядок та умови надання місцевим бюджетам субвенції в розмірі 26,9 мільярда гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло. Це дало змогу теплопостачальникам погасити заборгованість перед «Нафтогазом України» та розпочати модернізацію підприємств, щоб далі працювати в ринкових умовах.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про всеукраїнський референдум». Документом пропонується внести зміни до законів про політичні партії та про Державний реєстр виборців щодо утворення політичними партіями агітаційних фондів та подання фінансових звітів про надходження та використання такими фондами коштів.

Ще один підтриманий урядом законопроект — про внесення змін до статті 7 Закону «Про господарську діяльність у Збройних Силах України» — врегульовує деякі питання передачі військового майна в оренду. Цим документом, зо-крема, пропонується виключити з числа можливих орендарів фізичних та юридичних осіб, які мають тісні особисті та економічні зв’язки з державою, визнаною Верховною Радою державою-агресором.

Також уряд пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за втручання в діяльність залізничного транспорту. З цією метою пропонується посилити кримінальну відповідальність за приймання в брухт елементів інфраструктури залізничного транспорту або деталей та вузлів залізничного рухомого складу від суб’єктів господарювання, які не використовують таке майно у своїй діяльності. За такі дії пропонується встановити штраф від півтори до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до одного року.