На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко на брифінгу в кулуарах парламенту. За його словами, це буде одна із перших закордонних зустрічей нового канцлера Німеччини. Раніше Олаф Шольц уже мав телефонну розмову з Володимиром Путіним, але Володимир Зеленський фактично потрапив у першу п’ятірку його міжнародних контактів «наживо».

«Думаю, що позиції, які представлятиме Президент України — незмінні, — сказав О. Корнієнко. — Це мирне врегулювання, виконання рішень минулого нормандського саміту, передусім того, що стосується припинення вогню. Ми знаємо, що під час останньої ТКГ ця домовленість зірвалася, як і шеренга наступних таких зустрічей. Хотів би, щоб партнери допомогли нам повернутися до більш інтенсивного діалогу в тристоронній контактній групі. Мені здається, треба спробувати привести російську сторону до виконання тих зобов’язань, які вона на себе бере». За словами О. Корнієнка, йтиметься також і про енергетичну безпеку. Заяви міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, за словами Першого заступника глави парламенту, свідчать про підтримку України в цьому питанні. А з огляду на екологічний дискус з боку політичної сили, яку вона представляє, можна припустити, що з «Північним потоком» точно все не вирішиться так швидко, як нам розповідали різні проросійські медіа, наголосив О. Корнієнко. Цей процес має сповільнитися, припустив він.

«Жодні міжнародні партнери, які за Україну, а це більшість світу, крім Росії та її сателітів, нам ніколи не вказували на порядок виконання Мінських угод так, як це бачить РФ, — продовжив Перший заступник Голови Верховної Ради. — Усі розуміють, що не можна виконувати політичну частину, не отримавши контролю за кордоном, доки не буде встановлено перехідне правосуддя». Якщо ми зараз почнемо розбиратися, кого амністувати згідно із законом про особливий порядок, то не минути катастрофи, зазначив він, бо поки що немає розуміння, де проходить межа колаборації. Є думка опозиційних сил, що необхідно приймати закон про колаборацію, але питань є ще дуже багато, зауважив О. Корнієнко. І міжнародні партнери, за його словами, це розуміють. Вони стоять на позиції України: до того, як ми дістанемося до контролю за кордоном, необхідно досягнути хоча би етапу повного припинення вогню на тривалий час. Адже ми можемо пригадати припинення на 140—160 днів і то з порушеннями. Поки що ми не вийшли навіть на рік. Російська Федерація має нести за це відповідальність, підкреслив політик.

Відповідаючи на запитання журналістів, О. Корнієнко повідомив, що закон про столицю можна буде прийняти тільки після ухвалення змін до закону про місцеві державні адміністрації та деяких інших законодавчих актів щодо реформування територіальної організації виконавчої влади (№ 4298). А його, найімовірніше, приймуть уже на наступному пленарному тижні, який відбудеться аж у січні 2022 року. Натомість до кінця цього року народні депутати встигнуть розглянути всі нагальні питання.

Представники ЗМІ з особливим інтересом цікавилися долею телеканалу «Рада», який у новому році планує суттєво оновити своє мовлення. Верховна Рада лише виконує обов’язки власника телеканалу, бо, по суті, його власником є народ України, зауважив у цьому контексті О. Корнієнко. Ці обов’язки передбачають створити таке підприємство, затвердити його статут, призначити керівництво (причому, це робить апарат Верховної Ради). А далі вже канал, спираючись на свій статут і на рішення редакційної ради, користуючись можливостями творчої незалежності, приймає ті чи інші рішення, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради. За його словами, канал запросив підвищене фінансування на наступний рік. Воно буде. Можливо, навіть уже в цьому році це питання вирішуватимуть за рахунок внутрішніх ресурсів Верховної Ради. Йдеться про суму розміром до 20 мільйонів гривень, яка піде на фінансування нового продукту, для створення якого проводилися публічні творчі конкурси. Гроші потрібні також для забезпечення зобов’язань за договорами та мінімальне оновлення обладнання. О. Корнієнко не заперечив інформацію про те, що в новому сезоні в ефірі телеканалу «Рада» можна буде побачити і представників Кабінету Міністрів. Мовляв, якщо у форматі студії зустрінуться, наприклад, опозиційний народний депутат та представник уряду, то така розмова може бути дуже навіть цікавою та інформаційною для глядача.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.