Відкривши позачергове пленарне засідання, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що воно проводиться на вимогу 156 народних депутатів України. До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних вугільної підприємств (№ 5891) та альтернативний до нього проект № 5891-1.

Народний депутат Михайло Волинець, який представляв законопроект № 5891-1, наголосив, що невжиття негайних заходів для подолання негативних тенденцій призведе до хаотичного припинення роботи вугільних підприємств, що потягне за собою тяжкі соціальні наслідки у вуглевидобувних регіонах. Саме тому він закликав ухвалити законопроект у цілому, щоб шахтарі ще до нового року змогли отримати заборговані та поточні

зарплати. Загалом станом на 1 вересня 2021 року заборгованість перед шахтарями становила 1,5 мільярда гривень, проте якщо нічого не робити, то до кінця року вона може сягнути 2,5 мільярда гривень.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Володимир Гевко повідомив, що законопроектом № 5891-1 пропонується збільшити на 2,4 мільярда гривень видатки загального фонду держбюджету, спрямувавши їх на погашення заборгованості та виплати поточної зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств. Джерелом покриття цих видатків має стати збільшення надходжень до держбюджету від плати за користування надрами під час видобування природного газу.

Оскільки, на думку Головного науково-експертного управління, існують ризики невиконання доходів держбюджету, а також є необхідність внесення техніко-юридичних уточнень, комітет рекомендував Верховній Раді підтримати законопроект № 5891-1 за основу.

Після обговорення законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних вугільної підприємств (№ 5891-1) ухвалено за основу. «За» — 311 народних депутатів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА