Колективне фото учасників саміту.

За підсумками саміту «Східного партнерства», що відбувся у середу в Брюсселі, лідери ЄС та України, Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану висловили бажання й надалі розвивати цей проект на основі спільних цінностей, поваги до прав людини та демократії. Про це йдеться у підсумковій декларації саміту, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

Окрім загальних політичних декларацій, документ містить положення, принципово важливі, зокрема, для України. «Європейський Союз залишається відданим підтримці територіальної цілісності та суверенітету всіх Східних партнерів у межах міжнародно визнаних кордонів (…) з дотриманням цілей та принципів, що визначені у Хартії ООН, у заключному Гельсінському акті 1975 року та в Паризькій хартії 1990 року, які є фундаментальними для нашого спільного бачення мирної та неподільної Європи», — зазначено в декларації. Сторони підтвердили спільне занепокоєння порушенням цих принципів у багатьох регіонах «Східного партнерства» та висловилися за мирне врегулювання конфліктів на основі міжнародного права.

Також у декларації підтверджується невід’ємне право кожної країни-партнера самостійно обирати рівень власних амбіцій у взаємодії з Європейським Союзом. Її автори привітали набуття чинності угодами про асоціацію з ЄС, що укладені Україною, Грузією і Молдовою, включаючи утворення поглиблених та всеосяжних зон вільної торгівлі. А також визнали прагнення «Асоційованого тріо» розвивати горизонтальні зв’язки й співробітництво у ключових секторах економіки.

«У цьому контексті ми визнаємо європейські прагнення та європейський вибір країн-партнерів, про які йдеться, як це зазначено в угодах про асоціацію. Ці угоди дозволяють прискорити політичну асоціацію та економічну інтеграцію з Європейським Союзом», — наголошується у документі.

До речі, лідери України, Грузії та Молдови на полях саміту ухвалили спільну заяву, в якій закликали Євросоюз визнати перспективу потенційного членства в об’єднанні європейських народів. «Ми нагадали, що згідно зі статтею 49 Договору про Європейський Союз будь-яка європейська держава, котра поважає цінності, зазначені в статті 2 Договору про Європейський Союз і зобов’язується їх просувати, може подати заявку на вступ до Європейського Союзу», — йдеться у документі.

Водночас Євросоюз шкодує з приводу рішення білоруського режиму припинити участь у «Східному партнерстві». В підсумковій декларації висловлюється сподівання на поновлення співробітництва з владою Білорусі, щойно будуть створені «необхідні умови для мирного демократичного переходу до спільного національного порядку денного на основі спільних цінностей». При цьому ЄС підтвердив намір надати демократичній Білорусі три мільярди євро для відбудови економіки та підтримки демократичного вибору народу. Євросоюз також засудив дії режиму Лукашенка, котрий використовує мігрантів і біженців як засіб політичного тиску на інші країни.

Крім того, Євросоюз підтвердив намір сприяти країнам-партнерам у реформах та програмах розвитку, а також в економічному відновленні після пандемії COVID-19.
Зокрема, презентовано інвестиційний план, який має залучити додаткові 17 мільярдів євро приватних та державних коштів з метою надати імпульсу для економічного розвитку всього регіону «Східного партнерства».

Учасники саміту висловили солідарність у питаннях боротьби з кліматичними змінами та в створенні умов для переходу до кліматично нейтральної економіки до 2050 року.

Окреме місце в документі посідає визнання масштабного внеску Євросоюзу в забезпечення країн-членів вакцинами та засобами захисту від пандемії COVID-19. ЄС підтвердив готовність продовжувати таку допомогу як через глобальний фонд COVAX, так і шляхом прямої передачі вакцин партнерам, повідомляє Укрінформ.

Сторони висловили намір провести наступний саміт «Східного партнерства» в 2023 році, аби підбити перші підсумки імплементації визначених нині пріоритетів та цілей.

* * *

Як вже повідомляв «Голос України», Україну на саміті представив Президент Володимир Зеленський. Окрім участі в роботі високого форуму, він також мав ряд важливих двосторонніх зустрічей.

Так, учора Президент зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. На прес-конференції за підсумками перемовин генсек Альянсу заявив: «Ми обговорювали значне нарощування російських сил навколо України. Десятки тисяч військових, артилерія, танки тощо. Ми не бачимо жодних ознак, що нарощування сповільнюється чи зменшується. Це нарощування не має жодних виправдань, це призводить до дестабілізації і підриває безпеку у Європі». Він знову закликав Росію повернутися до дипломатії та деескалації і поважати суверенітет та територіальну цілісність України. Володимир Зеленський відзначив, що під час розмови йшлося також про участь України у місіях під егідою НАТО, залучення до Сил реагування Альянсу та військових навчань.

На полях саміту також відбулася тристороння зустріч Володимира Зеленського з новим Канцлером ФРН Олафом Шольцом та Президентом Франції Еммануелем Макроном. Глава Української держави подякував ФРН і Франції за рішучу підтримку України на тлі військової загрози з боку Росії, а також за послідовні зусилля цих країн у межах переговорів у Нормандському форматі. Володимир Зеленський наголосив, що Україна не піддається на жодні провокації на кордоні, не має будь-яких агресивних намірів щодо інших сторін та залишається відданою дипломатичним засобам врегулювання ситуації.

Про зміцнення економічної співпраці йшлося під час переговорів Президента України з новим Федеральним канцлером Австрії Карлом Негаммером. Зокрема, було згадано, що Австрія посідає шосте місце серед найбільших інвесторів в економіку нашої держави. Зростання двосторонньої торгівлі на 63 відсотки за останні дев’ять місяців свідчить про високий потенціал її подальшого розвитку.

Окрім того, питання двосторонньої співпраці, євроінтеграції та безпеки у зв’язку зі стягуванням Росією військ на кордон з Україною Володимир Зеленський обговорив із Прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.  Володимир Зеленський запропонував йому розглянути можливість підтримки європейських прагнень України шляхом укладення двосторонньої Декларації про підтримку європейської перспективи нашої держави.

Питання активізації співпраці з Іспанією стало головним під час перемовин з Головою уряду цієї країни Педро Санчесом.

А під час зустрічі з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим глава нашої держави подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та звернувся щодо можливості долучення Азербайджану до процесу звільнення незаконно утримуваних осіб.

На знімку: Володимир Зеленський з Еммануелем Макроном та Олафом Шольцом.

Фото з сайту Президента України.