Ціни мали значно підвищити з 1 січня 2022 року.
Про майбутнє підвищення стало відомо в день затвердження нового уряду. В народі це вважали дуже поганою ознакою, та й новий прем’єр-міністр Кирил Петков засмутився через такий «збіг». Тому парламент вирішив створити тимчасову комісію, якій доручили за місяць вивчити причини зростання цін. А депутати від уже опозиційної партії ГЄРБ запропонували не чекати на її висновки, а негайно, з 16 грудня, запровадити мораторій на підвищення цін на енергоносії для побутових споживачів, який повинен діяти до кінця березня наступного року. Й зробити це заднім числом, заморозивши їх на рівні 1 січня нинішнього року. Цю пропозицію підтримали 186 депутатів із 240. Проти законопроекту голосували лише представники протурецької партії Рух за права й свободи, які намагалися пояснити колегам: це рішення — популістське й спричинить банкрутство постачальників електроенергії.

Цього самого дня члени Державної комісії з енергетичного й водного регулювання (ДКЕВР) на своєму засіданні мали затвердити ціни на енергоносії на перший квартал 2022 року. Її голова, відкривши засідання, повідомив, що, на жаль, це питання не обговорюватиметься, бо парламент уже «попрацював» за них і запровадив мораторій на всі ціни. Але нового прем’єра попередили, що мораторій призведе до колапсу в енергетичній сфері економіки. «Для модернізації структури систем ЖКГ загалом необхідно регулярне підвищення зазначених тарифів», — зазначили члени ДКЕВР у спеціальній заяві. Експерти навіть вважають, що партія ГЄРБ своєю пропозицією про мораторій на ціни влаштувала пастку для нової правлячої партії «Продовжуємо зміни». І з неї новому прем’єрові буде важко вибратися.

Ще в середу речник кабінету міністрів повідомила, що в четвер депутатам буде запропоновано провести повторне голосування щодо мораторію «для уточнення дат його дії», а простіше — переголосувати з поправками, що їх до законо-проекту внесе уряд. Нове голосування було призначено на другу половину дня четверга, 16 грудня, тому, коли верстався номер, його результати не було відомо.