Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що за гарною традицією наприкінці року українські пластуни передають парламенту Вифлеємський вогонь для нагадування про важливість миру, добра, любові та єднання. Молодих людей, яких очільник законодавчого органу влади запросив до сесійної зали, вітали оплесками. Вогонь, як знак того, що темрява не триватиме вічно, і на українській землі обов’язково запанує мир, передали в руки Голові Верховної Ради. Приймаючи його, він подякував юнакам та юнкам від імені усього парламенту. «Нехай сяйво цього вогню зігріє нас, наші сім’ї та всю Україну», — сказав він.


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Розпочалося засідання із традиційної Години запитань до уряду. Народні депутати заслухали інформацію Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про соціально-економічну ситуацію в Україні та вирішення урядом проблемних питань. Він розпочав зі слів подяки медикам, які цього року самовіддано боролися з пандемією і рятували життя українців. А також — військовим, які захищають нас уже восьмий рік поспіль і дають можливість змінюватися на краще всій країні. «Ми ніколи не забуваємо про це і завжди будемо відчувати підвищений рівень відповідальності перед бійцями та медиками, які сьогодні на передовій боротьби за Незалежність України та за здоров’я і життя наших громадян», — наголосив очільник уряду.

Нині весь світ перебуває в одній із найбільших криз із часів Другої світової війни, наголосив Прем’єр-міністр. Як і увесь світ, Україна заходить у новий рік в умовах глобальної пандемії коронавірусу. Утім, жодній країні не доводиться трансформуватися в таких обставинах за умов агресії з боку Російської Федерації, і про це варто пам’ятати, зауважив Д. Шмигаль.

Свій виступ він зосередив на прийнятих документах, цифрах, показниках економіки, соціальної та інфраструктурної сфер.

«Людина в центрі урядової політики — це не просто гасло, — зауважив керівник уряду. — Це принцип, на основі якого розробляються та формуються стратегії в сфері медицини, освіти, пенсійного та соціального забезпечення». 2021 рік пройшов під знаком масштабної світової кампанії з вакцинації, яка дала можливість зупинити пандемію, наголосив Д. Шмигаль. За його словами, наша країна змогла повною мірою забезпечити своїх громадян вакциною від провідних світових виробників. Станом на 17 грудня повністю щеплено понад 13 мільйонів українців і вже протягом найближчого місяця урядовці розраховують дістатися до позначки 50 відсотків вакцинованого дорослого населення.

Медицина залишиться пріоритетом уряду і в 2022 році. Бюджетні витрати на цю галузь сягнуть 200 мільярдів гривень, що майже вдвічі перевищує минулорічний показник. Завдяки цьому зарплати у медиків зростуть щонайменше до 20 тисяч гривень, закуповуватимуть нове обладнання та автомобілі швидкої допомоги, працюватиме система безплатних ліків, збільшаться видатки на трансплантологію та боротьбу з онкозахворюваннями, обіцяє уряд.

Серед головних пріоритетів у втіленні соціальної політики залишається підвищення розміру мінімальних пенсій. Цього року уряд десять разів підвищував виплати різним категоріям пенсіонерів, повідомив прем’єр. Також двічі підвищували мінімальну зарплату і тепер вона становить 6 500 гривень.

У 2021 році уряд значно збільшив видатки на Міністерство освіти та науки, а зарплати вчителів цього року зросли більш як на 25 відсотків, і нині заплата вчителя першої категорії, за словами        Д. Шмигаля, становить 13 тисяч гривень. Працює також програма забезпечення українських вчителів безплатними ноутбуками. Станом на 15 грудня майже 38 тисяч вчителів у 19 областях отримали необхідне обладнання, і програма триває. З січня 2022 року урядовці обіцяють в півтора-два рази підняти академічні стипендії для студентів вишів та профтехучилищ.

Д. Шмигаль укотре наголосив, що Кабмін підписав меморандум із представниками місцевої влади про незбільшення тарифів. Усі взяті зобов’язання виконуються, тарифи для населення не зростають і так буде аж до кінця опалювального сезону, запевнив Прем’єр-міністр. Він також акцентував на необхідності державотворчих процесів, які передбачають запровадження нових електронних послуг у рамках програми «Дія», спрощення умов ведення бізнесу тощо. Згадав і про те, що в країні активно втілюється в життя програма Президента «Велике будівництво», у рамках якої вже оновлено 10 тисяч кілометрів доріг, 560 мостів, побудовано та відремонтовано майже чотири сотні шкіл та садочків... А вже наступного року мають намір почати будівництво концесійного автобану Краковець — Броди — Рівне.

Парламентарії мали можливість поставити запитання представникам уряду. А після цього, домовившись працювати без перерви і без виступів у розділі «Різне», взялися до законотворчої роботи. Спочатку включили до порядку денного та 307 голосами ухвалили проект постанови № 6442 про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України для виплати заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств, а потім підтримали проект постанови № 6406 про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022—2023 роках.

За процедурою ед-хок розглянули та схвалили постанову № 6438 про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради, на баланс Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України. За словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, йдеться про передачу 60 одиниць транспортних засобів, які перебувають на балансі парламентської автобази. Цю пропозицію підтримали 311 народних обранців.

Парламентарії ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу щодо державної підтримки сфери спорту  (№ 4577); про внесення змін до деяких законів щодо військової освіти та науки (№ 5641); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні (№ 2064); про внесення змін до статті 11 закону про державну підтримку кінематографії в Україні (№ 6265). За словами заступника голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павла Сушка, у законопроекті № 6265 йдеться про усунення технічної та логічної неузгодженості, що заблокувала виплату рібейтів для великих іноземних кінокомпаній, які отримали змогу знімати свої фільми в нашій країні.

Народні депутати підтримали дві постанови: № 6413, яка стосується зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради студентам вищих навчальних закладів, та   № 6414, якою підвищується соціальна стипендія Верховної Ради для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила низку депутатських запитів.

Із днем народження вітали народних депутатів Марину Бардіну та Володимира Арешонкова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут