Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко відкрив позачергове пленарне засідання, зібране за підписом 155 народних депутатів, та повідомив, що на розгляд запропоновано одне питання — зміни до Податкового кодексу щодо відтермінування строків розширеного застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку (№ 6376). Утім, одразу стало зрозуміло, що ухвалити результативне рішення, найпевніше, не вдасться, адже в залі не зареєструвалися навіть півсотні народних депутатів. З огляду на це, Перший заступник глави парламенту дав можливість висловитися представникам усіх фракцій та груп.

Анна Скороход (ДГ «За майбутнє») висловила обурення таким підходом народних депутатів до своїх обов’язків. «Це справжня ганьба перед підприємцями та людьми, які стоять під Верховною Радою, щоб обстояти свої інтереси, — сказала вона. — Ми знищуємо інституцію Верховної Ради». Із таким підходом українці не те що не повернуться з-за кордону додому, а ще більше покидатимуть рідну країну, наголосила 
А. Скороход.

Ірина Геращенко («Європейська солідарність») заявила, що влада дурить народ. Першим кроком, мовляв, стала ситуація із вирішенням заборгованості з виплати зарплат шахтарям. «Кинули, проголосували тільки в першому читанні, й шахтарі на Новорічні свята залишаться без грошей, — сказала вона, — А сьогодні кинули ФОПів». 

Іван Кириленко («Батьківщина») зазначив: «За всі роки незалежності в нас, на жаль, немає діалогу, довіри, а тому і дії хаотичні і несистемні». Нині влада знищує навіть не малий, а мікробізнес, наголосив він, а це мільйони людей.

Представниця «Голосу» Галина Васильченко назвала те, що відбувається в сесійній залі, ганьбою. Звертаючись до колег із монобільшості, вона зауважила: «Ви дали підприємцям надію, коли вдалося зібрати підписи за проведення позачергового засідання, — зауважила вона. — І те, що тепер сесійна зала пуста, — це величезна ганьба». Люди з різних куточків країни приїхали ви-словити свою позицію, і було б логічно відтермінувати дію закону, з огляду на те, що різні держави світу йдуть назустріч своїм підприємцям і полегшують податковий тиск, переконана політик.

Юрій Бойко («Опозиційна платформа — За життя») акцентував: влада, яка не чує свій народ, — приречена. «Люди просять лише на рік відтермінувати введення в дію касових апаратів, — сказав парламентарій. — Вони не просять якихось преференцій, хоча й перебувають на передньому плані боротьби за нашу економічну незалежність. Отак нехтувати ними — це абсолютно неправильно. Але найгірше те, що пособником у цьому зробили український парламент». «Наша фракція готова здати мандати і вийти з парламенту для того, щоб у ньому не було 300 депутатів і народ України вибрав нову Верховну Раду», — резюмував він.

Данило Гетьманцев («Слуга народу»), зауважив, що за системою, яку пропонують відтермінувати, працюють усі європейські країни, країни Азії, Африки та Америки. Те, що відбувається в сесійній залі, він назвав популізмом. «Зала пуста тому, що в ній є люди, які розуміють, що таке політична відповідальність. Тому що державники дбають про майбутні покоління, а не про свій рейтинг на наступний тиждень. Закликаю всіх думати про майбутнє».

За результатами голосування рішення про включення законопроекту до порядку денного ухвалене не було.

Після короткої перерви головуючий закрив позачергове пленарне засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.