Такі ж сертифікати від держави пропонують дарувати українцям, що досягли 14-річного віку, при отриманні паспорта громадянина України. Про це йдеться у законопроекті №6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження.

«Сплеск уваги суспільства до української мови, культури, історії створює унікальні умови для розвитку культури. Держава повинна скористатися цим потужним підґрунтям і підтримати гуманітарну сферу. Статистика щодо книг, які друкуються українською, на жаль, невтішна. Книжкова індустрія сильно постраждала в умовах карантину», — переконана народна депутатка Ірина Констанкевич (на знімку), яка разом із колегами із Партії «За майбутнє» є співавтором законопроекту.

У разі ухвалення проекту з 1 січня 2023 року:

— українські книгарні отримуватимуть від держави субсидії на оренду приміщень,

— кожному новонародженому та кожному, хто отримує паспорт по досягненню 14-річного віку, держава даруватиме сертифікат на придбання української книги.

Вартість сертифіката становитиме 0,3 прожиткового мінімуму. Тобто сьогодні на нього можна було б придбати книг на суму майже 715 гривень.

«Держава, якщо вона дбає про своє майбутнє, має інвестувати в культуру. В тому числі, через освітні, культурні послуги. Інвестувати в книгу. Ідеологія законопроекту — підтримка української книги задля формування покоління людей, які читають. Люди, які прочитають книгу, створять нові знання. І цей процес триватиме далі й далі. Саме з такої логіки ми виходили», — розповіла Ірина Констанкевич.

Фото надано прес-службою народної депутатки Ірини Констанкевич.