Радник США з національної безпеки Джей Салліван під час розмови з радником президента Росії із закордонних справ Юрієм Ушаковим «дав чітко зрозуміти, що будь-який діалог має базуватися на взаємності та стосуватися нашого занепокоєння з приводу дій Росії і відбуватися в повній координації з нашими Європейськими союзниками та партнерами». Джей Салліван також «вказав, що значний прогрес може мати місце лише в атмосфері розрядки, а не ескалації», — йдеться в заяві, оприлюдненій Білим домом.

Тим часом посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер попередив, що Сполучені Штати та союзники не стоятимуть осторонь у разі нового вторгнення РФ в Україну. «Всі союзники поділяють наші побоювання. Ми хочемо дати Москві зрозуміти, що в разі вторгнення на територію України наслідки будуть безпрецедентними», — сказав Майкл Карпентер в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время», створеному «Радіо Свобода» за участю «Голосу Америки».

«Відповідь буде всеосяжною. Звичайно, будуть економічні заходи, але я впевнений, що будуть і політичні, і дипломатичні, а можливо, і військові наслідки», — сказав дипломат. Майкл Карпентер зауважив, що в безпеці Європи виникла «фундаментальна тріщина». І «йдеться про порушення основних норм, на яких стоїть міжнародний порядок — незалежності держав, непорушності кордонів».

Також Майкл Карпентер наголосив, що немає «жодного плану і жодних намірів розміщувати ядерну зброю на східному фланзі НАТО», хоча раніше про таку можливість говорив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє «Радіо Свобода». У відповідь на це Олександр Лукашенко зі свого боку запропонував Росії розмістити ядерну зброю на території Білорусі, якщо НАТО піде на аналогічний крок у Польщі. «У нас є інтерес, я сподіваюся, що в наших російських колег теж є інтерес — у стратегічній стабільності між США та Росією, насправді це на користь усьому світу», — сказав М. Карпентер.

«Це дуже важлива тема, ми продовжимо дотримуватися домовленостей щодо контролю озброєння з Росією та потенційно з іншими країнами, але, будь ласка, не робіть помилок, ніхто не загрожує застосуванням ядерної зброї, принаймні з боку НАТО», — закликав М. Карпентер.