Сьогодні в Нідерландах на суді в справі про катастрофу малайзійського пасажирського «Боїнга», збитого над Донецькою областю, сторона обвинувачення має повідомити, якого покарання вимагає для чотирьох обвинувачених у причетності до падіння. Це колишній командувач підтримуваних Росією бойовиків Ігор Гіркін і троє його підлеглих — полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ) та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Нікого з них у суді немає, їх судять заочно. Нагадаємо, виступ прокурорів у суді триває з 20 по 22 грудня.

Сторона обвинувачення вже представила докази того, що «Боїнг» було збито з контрольованої бойовиками території з установки «Бук», яка раніше була доставлена з Росії і належала російським військовим. Серед доказів — записи телефонних переговорів обвинувачених, протоколи досліджень уламків «Боїнга», фотота відеосвідчення.

Виступаючи, прокурор вказав, що вони достеменно не встановили, хто саме наказав стріляти і безпосередньо здійснював постріл. За словами обвинувача, підсудні Гіркін, Дубинський, Пулатов і Харченко «самі не натиснули кнопку, але запросили, отримали та застосували «Бук» у власних військових цілях і при цьому збили MH17», інформує «Радіо Свобода».

Як заявила сторона обвинувачення, вона виходить з того, що обвинувачені, очевидно, мали намір збити український військовий літак, а не пасажирський «Боїнг». Проте це не змінює суті звинувачень, зокрема, в умисному вбивстві 298 осіб, які були на борту. Обвинувачення наголошує, що підсудні не брали участі в міжнародному конфлікті як військовослужбовці і не дотримувалися законів ведення війни, тому до них не можна ставитися як до легітимних учасників воєнних дій. Сторона обвинувачення також звинуватила Росію у веденні дезінформаційної кампанії та повідомила, що особи свідків довелося приховати через побоювання за їхню безпеку, що пов’язано, зокрема, з діяльністю російських спецслужб.

Після виступу прокурора суд, як очікується, оголосить перерву до березня 2022 року, коли виступатиме захист підсудного Олега Пулатова, єдиного, кого в суді захищають адвокати. Після цього відбудуться дебати. За попередніми даними, суд, залежно від того, чи вони затягнуться, зможе оголосити вердикт 22 вересня, 17 листопада або 15 грудня 2022 року.