Низка компаній, що виготовляють кондитерську продукцію, вже повідомили про невтішні плани.

Таку заяву озвучив президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк: «...Собівартість українського газу, за даними уряду, майже 3 грн/куб. м, а всі харчові галузі разом споживають лише 6% від загальних промислових потреб газу. Тому тимчасово надати пільгові ціни на газ для виробників, що забезпечують продовольчу безпеку країни, можливість є, і це необхідно зробити якомога швидше, адже з початку січня підприємства почнуть зупинятися...».

На думку Балдинюка, з цією проблемою зіткнулись не лише виробники солодощів, а й інші харчові галузі, і якщо влада не втрутиться... це може призвести до катастрофічних наслідків.

Якщо, бува, хтось заперечить, мовляв, без солодощів якось проживемо, то без хліба — ніяк! Тим часом вітчизняні пекарі й собі вдарили на сполох: попереджають про можливі збої у виробництві, що загрожує дефіцитом хліба! І вони називають ту саму причину — через ціни... на газ.

Асоціації хлібопекарської галузі звернулися до Президента та Кабміну з проханням забезпечити «пільгове» паливо для стабільності виробництва.

Про це йдеться у листі Всеукраїнської асоціації пекарів та асоціації «Укрхлібпром». Зростання ціни на газ, сировину та інші витрати призводить до збитків хлібопекарських підприємств. Зокрема, за рік вартість газу для бізнесу зросла майже вдесятеро — у січневому контракті вона сягнула 52 тисяч грн за тисячу кубів!

Сергій Чекальський, співвласник HD-group, у коментарі ЗМІ зазначив, що за таких обставин частина ринку вже працює «в нуль» або отримує збитки. У січні, коли витрати на газ зростуть до понад 50 грн/куб. м, деяким підприємствам може не вистачити доходів, щоб покрити витрати.

Ціни на продукцію підприємства не можуть підняти, адже вони зафіксовані контрактами з рітейлерами, пояснює підприємець.

«...Такий стан речей найближчим часом... спровокує перебої у виробництві хліба та його постачанні в заклади торгівлі, неминуче виникнення соціальної напруги в суспільстві та інших негативних наслідків економічного та соціального характеру...».

Тож у галузі просять уряд втрутитися у ситуацію та виділити хлібопекарським підприємствам частину «пільгового» газу або надавати цільову фінансову допомогу. Йдеться про 10—12 млн кубів на місяць.

А тепер найцікавіше! Схоже, марні сподівання кондитерів та пекарів! Марні вони через те, що у газотранспортній системі, виявляється, трапилися дисбаланс... та нестача!

Оператор ГТС повідомив уряд та Президента про величезні проблеми на газовому ринку через нестачу та борги. Про це написав політик Олексій Кучеренко, оприлюднивши відповідний документ.

«Оператор ГТС... сповістив уряд та Президента... підтвердив очевидний дисбаланс газу в півтора мільярда кубів на січень-лютий-березень і попередив про можливі наслідки, що його штучно заганяють у борги механізмом ПСО, що неминуче стане підставою для звинувачень у транзитній нездатності з боку «Газпрому...», — написав Кучеренко.

У документі йдеться, що «...досі НАК «Нафтогаз України» договори з операторами ГРМ не укладено, що свідчить про... порушення постанови КМ України та протокольного доручення РНБО України...».

Документ наголошує про «заборону використання газу, закупленого на ВТВ для власних потреб», а також про величезний дисбаланс у постачанні газу населенню.

Зате як звітували у вересні про 18 мільярдів кубів у сховищах!

А справжньої зими ще ж і не було...

Підсумовував Віктор БОНДАР.