«Нам є чим пишатися і є про що розповісти», — сказав глава уряду, підкресливши, що одним із найголовніших завдань цього року була вакцинація від COVID-19.

«Ми розпочали безплатне щеплення для всіх громадян безпечними та перевіреними вакцинами. І головне — вони захищають від важкого перебігу хвороби. Найближчим часом будуть щеплені 50 відсотків дорослих українців, для чого у нас достатньо вакцин», — сказав він, нагадавши, що від початку року в Україну поставлено понад 40 мільйонів доз.

Загалом у 2021 році на заходи із протидії COVID-19, а це і доплати медикам, і закупівля кисню та кисневих станцій, і фінансування тест-лабораторій, витрачено понад 35 мільярдів гривень.

Продовжуючи тему медицини, прем’єр також повідомив, що у 2021 році зарплату лікарям в середньому підвищено на 30 відсотків, майже на 50 відсотків розширено програму «Доступні ліки», якою нині користуються три мільйони пацієнтів, закуплено понад 700 нових автомобілів швидкої допомоги, оновлено сотні приймальних відділень опорних лікарень та закуплено сотні одиниць медичного обладнання, збільшено фінансування профілактики та лікування онкозахворювань, інфарктів, інсультів та інших хвороб.

«За цей рік нам також вдалося десять разів підвищити виплати різним категоріям пенсіонерів, зокрема, двічі було підвищено мінімальні виплати для тих, хто має повний стаж, проведено індексацію і для непрацюючих, і для працюючих пенсіонерів. Значно збільшено доплати військовим пенсіонерам, а також мінімальні пенсії чорнобильців. Уже другий рік поспіль здійснюються доплати українським пенсіонерам за віком», — поінформував Д. Шмигаль, зауваживши, що з грудня середня пенсія в Україні сягнула майже 4 тисяч гривень, а мінімальна зарплата — 6,5 тисячі гривень.

До здобутків уряду прем’єр також відніс забезпечення до кінця опалювального сезону стабільних тарифів на тепло та гарячу воду, а також ціни на газ.

А ще Д. Шмигаль  зазначив, що у 2021 році значно, на 26 мільярдів гривень, збільшено видатки на Міністерство освіти і науки. Це дало змогу збільшити на понад 25 відсотків зарплати вчителів. «Якщо у вересні минулого року зарплата вчителя першої категорії становила майже 10 тисяч гривень, то сьогодні вона — 13 тисяч гривень», — сказав він. Крім того, понад 61 тисячу вчителів забезпечено сучасною комп’ютерною технікою, у школах модернізовано понад 1300 харчоблоків, продовжувався розвиток платформи «Всеукраїнська школа онлайн», на якій нині вже розміщено 1800 різних уроків із 73 курсів.

Серед інших досягнень прем’єр також згадав програму «Велике будівництво», значний прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, запуск ринку землі, продовження цифровізації країни. «Досягнення цих результатів було б неможливим без злагодженої роботи Президента, парламенту та уряду України», — підкреслив прем’єр.

Фото kmu.gov.ua