Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності днями на своєму засіданні розглянув проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення дискримінації вантажовідправника за порушення вимог вагового контролю».

Документ встановлює однаковий та справедливий підхід у притягненні до відповідальності за порушення габаритно-вагових вимог та усунення подвійної відповідальності суб’єктів, якщо він є одночасно перевізником та вантажовідправником.

Також законопроект пропонує усунути відповідальність вантажовідправника за те, що переданий ним перевізнику вантаж перевозиться без отримання відповідного дозволу, якщо такий вантаж перевищує нормативні габаритні параметри. Забезпечення дотримання вимог законодавства під час перевезення великогабаритних вантажів чи руху таких транспортних засобів, включаючи отримання дозволу на такий рух (перевезення), є обов’язком саме перевізника, і вантажовідправник не може вплинути чи забезпечити виконання перевізником такого обов’язку.

Водночас члени комітету висловили зауваження та окреслили напрями доопрацювання законопроекту до другого читання. Зокрема, доопрацювання потребує положення статті 132 КУпАП щодо скасування адміністративної відповідальності за внесення вантажовідправником недостовірних відомостей про габарити вантажу до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж, що не відповідає фактичним даним, і який перевозиться.

Також члени комітету вказали на дискусійність питання відповідальності вантажовідправника, яка передбачає фіксований розмір адміністративної санкції у вигляді штрафу для вантажовідправника на рівні 51 000 грн, без жодної градації розміру штрафу відповідно до рівня перевищення граничних норм, у той час як для перевізника така градація встановлена.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення дискримінації вантажовідправника за порушення вимог вагового контролю», № 6222, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Скріншот відео.