У Комітеті Верховної Ради з питань антикорупційної політики працюють над підготовкою до другого читання проекту змін до закону про публічні закупівлі, які стосуються спрощення організації та проведення відповідних процедур сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами (№ 5289).

Цей законопроект розглядали на пленарному засіданні ще в листопаді. За словами Бориса Приходька, який представляв його з парламентської трибуни, «даною ініціативою передбачається розширення можливостей громад в частині здійснення закупівель товарів та послуг для оперативного задоволення потреб мешканців і отримання послуг в освіті і охороні здоров’я». Законотворець зауважив, що нові правила публічних закупівель, які працюють уже більше року, поряд з очевидним позитивом, створили істотні незручності при виконанні належних повноважень виконавчих органів влади територіальних громад. Такі закупівлі, зауважив народний депутат, повинні забезпечити безперебійне функціонування таких важливих об’єктів соціальної сфери, як освітні та медичні заклади, а саме: шкіл, дитячих садочків, лікарень, амбулаторій. Йдеться про придбання електроенергії, природного газу, пально-мастильних матеріалів і продуктів харчування для потреб громади. «Ті депутати, які працюють з органами місцевого самоврядування, чітко знають, що громади не можуть закупити товари, необхідні для діяльності, — наголосив Б. Приходько. — Поріг — 50 тисяч уже трішки застарів, його треба піднімати».

Утім, під час обговорення народні депутати висловили низку зауважень до законопроекту № 5289. Олексій Мовчан, зокрема, зауважив, що запропоновані зміни «роблять необов’язковими спрощені закупівлі для більшості замовників». Мовляв, вони «фактично дозволяють взагалі всім замовникам укладати договори напряму, замість проведення спрощених закупівель». Зокрема, таке право отримають всі органи державної влади та місцевого самоврядування, органи соціального страхування і деякі юридичні особи, сказав він. І наголосив: із законопроекту виходить, що всі закупівлі від 50 тисяч до півтора мільйона можна проводити без застосування законної і прозорої процедури і переводити на прямі договори.

Відтак, необхідної кількості голосів проект змін тоді в сесійній залі не набрав. А днями один із його ініціаторів Павло Бакунець на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив, що разом з головою Комітету з питань антикорупційної політики Анастасією Радіною працював над тим, щоб зняти імовірні ризики законопроекту № 5289. «Він би дозволив громадам купувати товари та послуги без електронних торгів у п’яти критично важливих для освіти та медицини категоріях: харчові продукти; пально-мастильні матеріали; природний газ та електроенергія для освітніх і медичних закладів; підвезення школярів на навчання; проектно-кошторисна документація», — йдеться в повідомленні. У невеликих громадах не завжди є можливість провести електронні торги, стверджує парламентарій, бо підприємці рідко подаються на тендери у віддалені села. Водночас, пише він, законопроект № 5289 дозволить громадам зробити запаси енергоносіїв. За словами народного депутата, нині разом із колегами він доопрацьовує закон, щоб дати громадам додаткові можливості для розвитку.