Зима на календарі, а природа немов бавиться, дивуючи українців плюсовими температурами. А втім чутки про віялові відключення електроенергії час від часу з’являються у інформаційному просторі й бентежать співгромадян. Тому варто нагадати, що Держенергонагляд закликав усіх операторів систем розподілу (ОСР) утриматися від виконання ремонтних робіт в електромережах протягом новорічних свят і низьких температур, за винятком аварійно-відновлювальних робіт. Інформація щодо відключень, які плануються у зв’язку з виконанням планових робіт, розміщується на сайтах ОСР.

Голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян у прямому ефірі одного із українських телеканалів запевнив, що «потужностей в Об’єднаній енергетичній системі (ОЕС) України вистачає і є достатні резерви у разі виникнення аварійних ситуацій».

Очільник відомства також зазначив, що віялові відключення електроенергії не застосовуються.

Разом з тим, деякими ОСР у грудні 2021 року активно проводилися ремонтні роботи в електромережах, а такі роботи потребують тимчасового відключення ліній. Крім того, у минулому році значно зросла кількість приєднань нових споживачів електроенергії. Для цього також потрібно знеструмлювати обладнання.

Водночас голова Держенергонагляду повідомив, що впродовж січня цього року відомство моніторитиме обсяги виконання різних видів ремонтних робіт ОСР з метою аналізу доцільності й тривалості відключень електроенергії, які відбувалися у грудні минулого року. «Моніторинг буде проведено по всіх операторах систем розподілу. Такі перевірки проводитимуться у зв’язку із зверненнями споживачів та задля оприлюднення достовірної інформації з цього приводу. Результати моніторингу оприлюднять на нашому офіційному вебсайті...», — зазначив керівник інспекції.

Тим часом міністр енергетики Герман Галущенко прокоментував недавнє масове відключення електроенергії у селах в Київській області.

Він запевнив на брифінгу, що електроенергії немає не через дефіцит потужностей в генерації, а тому що її відключили оператори системи розподілу.

«...Держава виконує свої зобов’язання щодо сталого постачання електроенергії. Єдина причина відсутності електропостачання є проведення планових чи аварійних ремонтів операторів системи розподілу, зокрема у Київській області...», — зазначив керівник відомства і додав, що вважає неприпустимим проведення ремонтних робіт в опалювальний період з відключенням споживачів, тим паче ненадання альтернативного живлення споживачам.
«...Ми звернулися до НКРЕКП з тим, щоб проаналізувати збільшення таких ремонтів у грудні, провести перевірки і вжити заходів щодо недопущення такого у майбутньому...», — наголосив міністр.

Між тим НКРЕКП поінформувала споживачів, що відповідно до Кодексу, ОСР має право припиняти/обмежувати розподіл електричної енергії на час проведення робіт ремонту, будівництва, модернізації електричних мереж, якщо виконання таких робіт передбачене інвестиційною програмою ОСР, річною програмою ремонтів ОСР, та при приєднанні нових користувачів до електричних мереж системи розподілу, здійснивши відповідні попередження відповідно до вимог цього Кодексу.

При цьому, тривалість перерв в електропостачанні не повинна перевищувати сумарно вісім годин на добу у зимові місяці у разі неможливості забезпечення резервним живленням.

Про планові перерви в електропостачанні ОСР повинен обов’язково повідомляти на власному вебсайті в мережі Інтернет та/або через засоби масової інформації не пізніше ніж за п’ять днів до початку перерви.

Підсумовував Віктор БОНДАР.