Унікальну, двоетапну, чотиригодинну операцію із застосуванням малоінвазивних методик (торакоскопічно) вперше в Україні провели доктор медичних наук, заслужений лікар України, заступник директора з питань реформування надання медичної допомоги КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради Валентин Піонтковський (на знімку) спільно з провідним німецьким ортопедом-травматологом, професором Евальдом Герінгом.

Операцію проводили в обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології згаданого лікувального закладу 64-річній пацієнтці на грудному відділі хребта. Під час такої операції пошкоджений хребець замінюють титановою конструкцією. Рівне тримає першість, адже в Україні немає клініки, де роблять таку операцію.

До проведення такого операційного втручання Валентин Піонтковський з лікарями обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології готувались майже три роки, вивчаючи унікальну технологію подібних методик, відшліфовуючи свою майстерність та переймаючи досвід в ортопеда-травматолога зі світовим ім’ям, професора Евальда Герінга. До того ж таке оперативне втручання потребує не лише віртуозності та великого досвіду операційної бригади, але й достатньо складного надсучасного обладнання.

На консультацію до Валентина Піонтковського звернулась 64-літня пацієнтка, яка тривалий час мучилась від страшного болю в грудному відділі хребта. Хворій ставало все гірше: болі наростали — вже не реагували на знеболювальне. Провівши МРТ-дослідження, лікарі виявили застарілий незрощений переломом тіла Th12 хребця. Травма спровокувала хворобу Кюммеля-Вернея, це пізній некроз тіла хребця.

Раніше на хворого з таким захворюванням чекали інвалідний візок або операція, для проведення якої потрібно було забирати одне ребро та виконувати торакотомію — розріз в ділянці грудної клітки довжиною 15 сантиметрів, що є досить травматичним оперативним втручанням та потребує довготривалого відновлення.

Рівненські ж лікарі виконали операцію торакоскопічно: видалили зруйнований хребець та здійснили фіксацію міжтіловою опорою — титановим кейджем.

Проведена у Рівному ендоскопічна фіксація переднього відділу хребта є одним із найсучасніших методів оперативного лікування переломів грудних та поперекових хребців. Подібний метод дозволяє значно зменшити тривалість операції, знизити травматичність оперативного втручання, значно зменшити післяопераційний больовий синдром, у хворого залишаються набагато менші післяопераційні шрами та набагато швидше проходить реабілітація. Тож пацієнтка вже на другий день після операції самостійно та без сторонньої допомоги досить активно ходила. А на п’ятий день була виписана з лікарні. За прогнозами медиків, через три місяці зможе повернутися до звичного для неї способу життя.

Рівне.

Фото з Інтернет-ресурсу.