І все через те, що вкотре депутати міськради не можуть провести оголошене сесійне засідання. Впродовж року сесії не раз зривались через те, що народні обранці не приходили. Як повідомили в міськраді, тільки з 23 вересня по 30 грудня відбулось 16 пленарних засідань, 15 з яких закінчились блокуванням та зривом роботи сесії.

Так сталось і в передостанній день минулого року, коли на сесію прийшли лише півтора десятка депутатів і цього виявилось замало, щоб розпочати роботу. Більшість пояснили свою відсутність вагомими причинами: когось затримала виробнича необхідність, а когось — лікарняні. Однак випадки, коли в залі відсутній кворум, здається, перетворюються на погану, але сталу традицію.

Спочатку таку поведінку намагались пояснити діями опонентів міського голови. Однак остання сесія продемонструвала «єдність» різних фракцій. На ній були відсутні представники «Слуги народу», «Європейської солідарності», партій «За майбутнє», «За конкретні справи», «Рідне місто» і ВО «Свобода». Тобто у списку — практично весь місцевий політичний спектр. У результаті депутатам так і не вдалось розглянути і прийняти бюджет на 2022 рік.

Розуміючи складність ситуації, міський голова Михайло Посітко збирав не одну оперативну нараду з розпорядниками коштів. На них ішлося про необхідність прийняття фінансового документа громади. І все одно, як зазначав голова, окремі депутати блокували внесення до порядку денного проектів відповідних рішень, використовуючи різні методи: від організованої неявки на засідання до виймання карток депутатів під час голосувань, що штучно спричиняло нестачу кворуму для проведення сесії.

Хоча проекти рішень із за-твердження програм та бюджету були обговорені на засіданнях постійних депутатських комісій та винесені бюджетною комісією на розгляд сесії, депутати навіть не проголосували за їх включення до порядку денного.

Тим часом документи передбачали спрямувати 86 відсотків усіх видатків на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв бюджетних закладів. Тож тепер фінансування проводитиметься щомісячно в розмірі 1/12 обсягу бюджетних призначень на 2021 рік.

Такий порядок не зупинить життя в місті, але може спричинити чималі проблеми. Адже відповідно до цих розрахунків розмір щомісячного фінансування не може перевищувати 66,5 мільйона гривень. Але реальні січневі витрати, враховуючи збільшені тарифи, становлять 68,7 мільйона гривень.

Тож, навіть маючи необхідні кошти, місто не зможе профінансувати будь-які інші потреби, зокрема і харчування у закладах освіти, оплату пільгових медикаментів, проїзд та будь-які допомоги за програмою соціального захисту. Без фінансової підтримки залишатимуться і програми розвитку спорту, роботи з благоустрою міста комунальним підприємством тощо.

Через те, що разом із бюджетом не затверджено проекти програм, які підготовлено та подано головними розпорядниками коштів, вони не можуть бути включені в тимчасовий розпис, за яким здійснюватиметься фінансування до моменту прийняття бюджету громади. Так автоматично гальмуватиметься програма з харчування дітей у школах і дитсадках тощо.

Зважаючи на всі ці ризики для громади, в міськраді підготували звернення до голови Хмельницької ОДА Сергія Гамалія, яке міський голова зачитав під час засідання, на якому були присутні розпорядники коштів. Та чи вплине воно на місцевих депутатів? Бо саме вони повинні зібратись і затвердити бюджет.

Але політичні чвари не дають цього зробити. Прихильникам та опонентам міської влади так і не вдається дійти компромісу. І виходить, що кожна зі сторін так турбується за благополуччя рідного міста і своїх виборців, що в результаті ті залишились без належного бюджетного фінансу-вання.

Хмельницька область.