17 грудня 2021 року набув чинності наказ міністра оборони України, згідно з яким кожна жінка від 18 до 60 років, професія якої є в офіційному переліку, повинна з’явитись у військкомат упродовж року та стати на облік. Ось реакція жінок Рівненщини на таке нововведення.

Наталія ВОЗНЮК (Сарни), 18 років:
— Моєї спеціальності (я навчаюсь на педагога) в переліку немає, тому цей наказ мене не стосується, як і моїх рідних. Але в будь-якому разі я б не хотіла ставати на військовий облік і тим паче воювати нарівні з чоловіками. Зрозуміло, що наразі на фронті чимало добровольців-жінок, які пішли воювати, бо розуміли, що зможуть допомогти. Однак ті, кого відірвали від сім’ї та дали зброю, великої користі не принесуть.

Інна ЧИЖ (Сарни), 29 років:
— Як на мене, це нововведення взагалі недоречне. Це зовсім не та справа, якою нині повинна перейматися влада. Військовозобов’язані жінки були завжди, наприклад, медичний персонал. Однак, коли йдеться про інші спеціальності, які не стосуються військової справи, це не має сенсу.

Юлія ШЕВЧУК (Сарни), 40 років:
— Особисто я давно перебуваю на військовому обліку, адже працювала у сфері медицини. Тож для мене це не новина. Однак варто розуміти, що не всі професії можуть принести користь на фронті. Я вважаю, що військовозобов’язані жінки повинні мати медичну освіту або безпосередній стосунок до військової служби. Тому що жінка, яка не може надати допомогу військовому, — на передовій баласт.

Лариса Іванівна (Сарни), 65 років:
— Для такої роботи є чоловіки, вони повинні бути захисниками. Наразі ми не можемо сказати, наскільки серйозною є ситуація на сході. Однак якщо агресія пошириться, жінки в будь-якому разі будуть допомагати. Ми й раніше займались волонтерством: збирали гроші, в’язали шкарпетки, інший одяг. Тому в разі необхідності ми, звичайно, допомагатимемо, проте аж ніяк не в лавах військових.

Ольга ГОНЧАР (Вараський район), 27 років:
— Я сама виховувалась у будинку сімейного типу, бо залишилась сиротою. Тому не хочу, щоб мої двійко діток повторили мою долю. А це можливо, якщо жінки підуть на військову службу. Покликання жінок — народжувати і виховувати дітей. Це я хочу нагадати авторам того наказу, як і те, що їх обов’язок — робити все, щоб ні з ким не воювати, а жити в мирі. І не треба мавпувати інші країни, той само Ізраїль: там інші традиції, інший менталітет, інший рівень життя... Хоча впевнена, що і там люди прагнуть миру.

Ніна ДЕЙНЕКА (Рівненський район), 32 роки:
— З початком тривожних подій на сході ми, жінки, не стояли осторонь, допомагали нашій армії: збирали і відправляли туди гуманітарні вантажі. Ще в ролі волонтерів я бачу жінок і лише за бажанням і можливостями — військовими. Багато дітей нині зростають без батьків, бо ті змушені шукати заробітків по чужинах, щоб вижити. Це дуже згубно позначається на психіці та вихованні дітей, які хочуть жити з батьками, бачити і спілкуватися з ними щодня. А якщо ще й матерів почнуть забирати на військову службу, відривати від дітей, це вже буде занадто. Не треба плодити сиріт за живих батьків. Ситуація з цим і без згаданого наказу міністра дуже критична. Мої знайомі приїхали із заробітків, а син-підліток без їх нагляду став наркоманом, бо, як пояснив, важко переносив розлуку з батьками...

Марія БОРОВЕЦЬ (Дубенський район), 68 років:
— Багато бачила на своєму віку, думала, що нічим мене вже не можна здивувати. Аж ні — наказ міністра оборони мене не те що здивував, а обурив. Хоча я за віком не підпадаю під його дію, в мене є доньки, онуки. І я не хочу бачити їх зі зброєю, а з колясками, з дітьми. Багато наших чоловіків полягло на сході, то залиште у спокої жінок.

Записали Анастасія ПІНЧУК, Марина ДИКОВИЦЬКА.