ЗМІ всіх балканських країн у понеділок повідомили про сильний землетрус, що стався в ніч на понеділок за 17 хвилин до опівночі на прикордонних теренах Греції і Північної Македонії. Його магнітуда становила 5,5 за шкалою Ріхтера.

Епіцентр поштовху, що залягав на глибині майже 10 кілометрів, був лише за чотири кілометри на північний схід від грецького міста Флорина з населенням понад 17 тисяч мешканців і за 19 кілометрів від північномакедонського міста Бітола, де проживають майже 90 тисяч людей. Жителі залишили багатоповерхові будинки й до ранку, закутавшись у ковдри, пересиджували в парках чи машинах, які припаркували подалі від будівель. Ця передбачливість не була зайва.

За 50 хвилин стався ще один сильний поштовх магнітудою 3,7, і до ранку понеділка греки та македонці відчули 20 коливань землі, магнітуда  13 з яких перевищували три .

Землетрус відчули в Косово, Сербії, Чорногорії, Албанії і в деяких містах на південному заході Болгарії, а також на верхніх поверхах будинків болгарської столиці. Як повідомили болгарські сейсмологи, цей землетрус можна віднести до розряду середніх за силою, його спровокував перерозподіл підземної енергії по інших сейсмічних структурах. Населення Болгарії вони заспокоїли тим, що прямої небезпеки від сильного землетрусу на території країни немає. Про що свідчать згасаючі підземні коливання. А от неприємних повідомлень із міст Греції і Північної Македонії, які опинилися в епіцентрі землетрусу, ще можна чекати. З Північної Македонії поки надійшла інформація про зруйновані будівлі.

До слова, 8 січня потужний землетрус магнітудою 6,9 стався у Китаї, унаслідок якого зруйнувалася частина Великої Китайської стіни, постраждали люди, повідомляє Global times. Ділянка, що обвалилася, була побудована під час правління династії Мін (1368—1644 рр.). Фахівці почали ремонтні роботи.