На господарстві СТОВ «Родіна», крім обробітку 2,8 тисячі гектарів землі, і нині займаються молочним та м’ясним тваринництвом. Утримують понад 300 голів ВРХ, із яких третина — молочне стадо. А також — 100—120 свиней. Загалом поголів’я не надто велике, і в загальному бізнесі погоди не робить, але дає постійні робочі місця і, відповідно, дохід для двох десятків родин місцевих жителів (на знімку).

Бізнес як соціальний проект

Директор підприємства Микола Зубков називає тваринництво швидше соціальним проектом, аніж бізнесовим: «Прибуток отримуємо від землі, а ферми залишаються для господарства збитковими. Але ми цілорічно даємо людям додаткові робочі місця, їм не потрібно виїздити з села в пошуках роботи. А значить, вони залишатимуться жити в своїх домівках, діти ходитимуть в місцеві садок чи школу, село не спорожніє».

Частину площ у господарстві відводять під забезпечення тварин належною кормовою базою. Тож для зимово-стійлового утримання заготовлено в достатній кількості якісне сіно, силос, фураж. Рік тому над приміщенням, що використовується для зберігання сіна та соломи, перекрили дах...

А ще тут збудували гноєсховище, яке відповідає всім санітарним вимогам. Нині в ньому зберігається до трьох тисяч тонн гною, який дозріватиме протягом двох-трьох років, щоб перетворитись на цінні органічні добрива.

Віддача — за стараннями

Є приказка: «Земля — тарілка: що покладеш, те й візьмеш». Дбати про угіддя, що перебувають в обробітку, в СТОВ «Родіна» вже стало аксіомою. І полягає це не лише в своєчасному проведенні всіх агротехнічних заходів.

Маючи чималі затрати, в господарстві намагаються запобігти ерозії ґрунтів на полях, окультурюють прилеглу до них територію, дбають про належний стан польових доріг тощо.

Ще у 2020-му, наприклад, масштабні роботи з біологічної рекультивації порушених стічними водами земель були розгорнуті на 160-гектарній площі, яку займав соняшник. Після збирання олійної культури уздовж розмитого рівчака споруджено кілька валів-дамб, завезено для загортання десятки тонн ґрунту та перегною. Нинішнього року поле відпочиватиме — буде під паром. За цей час завершиться і його рекультивація.

Із року в рік товариство займає лідируючі позиції в Онуфріївській громаді за урожайністю сільгоспкультур. Але, звісно ж, як і в інших господарствах, багато чого залежить від природи, з якою не завжди вдається позмагатись за гарний урожай. А минулий рік Микола Зубков називає кращим за врожайністю ранніх зернових. Вони займали в господарстві 785 га і видали в середньому по 52,4 центнера з гектара (торік було 47). Зокрема, озимий ячмінь дав майже 60 центнерів (у 2020-му — 40 ц/га). Вищий, порівняно з попереднім, отримано і намолот кукурудзи — в середньому по 50 ц/га (позаторік — 40), краще вродив і соняшник — 22 ц (проти 20). Непогану віддачу мали площі гороху, середня врожайність яких сягнула 29 центнерів на круг (позаторік — 26). Рекордним видався сезон для гречки — 18 ц/га (зазвичай на камбурліївських гектарах вдавалося збирати в середньому по 12—13 центнерів). На вирощування цієї культури в СТОВ сподіваються отримати державну підтримку. Вже подано відповідні документи — і господарство  розраховує майже на 300 тис. грн дотації.

До двору все, що покращує землю і знижує енергозатратність

Щоб крокувати в ногу з сучасним агровиробництвом, здешевлювати собівартість продукції, на підприємстві працюють над оновленням парку сільгосптехніки, а також над зменшенням енергозатратності в обробітку землі. На частині площ за допомогою сучасних агрегатів оранку замінено на глибоке рихлення. Це не лише знижує затрати, а й допоможе в подальшому уникнути розмивів полів дощовими водами.

Товариство є одним із бюджетоутворюючих на території громади. Сплачує чималі податки, в тому числі — до місцевого бюджету. За словами керівника, за 10 місяців 2021-го господарством уже перераховано до бюджетів різних рівнів понад 5,5 млн грн, у тому числі — понад 1,1 млн земельного податку, податок із доходів фізичних осіб становив 1,5 млн грн.

Окрім обов’язкових платежів, підприємство виступає спонсором у вирішенні багатьох питань життєдіяльності села Камбурліївка.

Стараються підтримувати і добрі стосунки з орендодавцями. Рівень орендної плати — середній по Онуфріївській територіальній громаді, і становить 16,2 відсотка від нормативної оцінки землі.

Під час пандемії коронавірусу багато людей звертаються з проханням виплатити орендну плату наперед. Їм тут не відмовляють.

На підприємстві працевлаштовані до 70, а в період польових робіт — до 80 чоловік. За десять місяців 2021-го нарахована оплата праці перевищує 8 млн грн. Рівень середньомісячної заробітної плати зріс до 11,5 тис. грн.

Кіровоградська область.

Фото автора.