Як писав «Голос України», вибух стався в у п’ятиповерховому будинку в м. Нова Одеса 27 листопада 2021 року о 9.25. Унаслідок аварії загинуло три особи, одна людина травмована, у першому під’їзді будівлі зруйновано 4-й та 5-й поверхи. За вісім хвилин після вибуху в Новій Одесі аварійна бригада «Миколаївгазу» приїхала на місце події та перекрила газопостачання в будинку. Фахівці підприємства встановили заглушку, оскільки була загроза подальшого руйнування будівлі. Всього з будинку з 30 квартир проведено евакуацію 62 осіб. З сусіднього будинку евакуйовані 20 осіб. Пошуково-рятувальні роботи на місці вибуху житлового будинку здійснювали спеціалісти Головного управління ДСНС у Миколаївській області. До робіт залучилися й інші профільні обласні служби та управління.

За фактом вибуху у п’ятиповерховому житловому будинку в Новій Одесі поліція відкрила кримінальне провадження.

Комісія з технічного розслідування групового нещасного випадку (аварії), пов’язаної з використанням газу в побуті, завершила розслідування причин та обставин аварії.

В Акті розслідування зафіксовано, що основними технічними причинами появи небезпечної концентрації газоповітряної суміші є незабезпечення проведення своєчасного технічного обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання будівлі спеціалізованою організацією, що має дозвіл на виконання цих робіт. Також до причин надзвичайної ситуації, що сталася, віднесли незабезпечення проведення спеціалізованою організацією своєчасного технічного обслуговування, перевірки і прочищення димових і вентиляційних каналів, оголовків житлового будинку.

Окремо в Акті виділені організаційні причини аварії. Зокрема, в документі зазначається, що власником (балансоутримувачем) не забезпечено утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України. Відсутні договори та не виконувалося технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання. Власником не контролювався технічний стан газопроводів і споруд на них шляхом проведення комплексного технічного огляду.

У документі наведено висновок експертної організації, в якому зазначається відсутність можливості оцінити технічний стан газообладнання та газопроводів на цьому об’єкті через повне зруйнування об’єкта в місці локалізації під час вибуху газоповітряної суміші та ліквідації наслідків.

Як стало відомо «Голосу України», мешканці зруйнованого вибухом під’їзду в Новій Одесі отримали компенсацію за втрачене житло. Крім того, всім жителям будинку виплатили матеріальну допомогу від п’яти до п’ятнадцяти тисяч гривень. Небезпечну подію, пов’язану з вибухом побутового газу в багатоквартирному житловому будинку в місті Нова Одеса, попередньо класифікували як надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня.

Миколаївська область.